FNV Bondgenoten

Geen dure re-integratiebureaus maar maatwerk en herverdeling van werk voor werkzoekenden

FNV Bondgenoten wil dat het UWV meer maatwerk levert om werkzoekenden aan een baan te helpen en dat het werk eerlijker wordt verdeeld. Nu worden sommige mensen aan de kant geschoven, omdat ze bijvoorbeeld ouder zijn dan 55.

Maaike Zorgman, bestuurder FNV Bondgenoten: "Zoals het nu gaat met de re-integratiebedrijven, daarmee winnen we de oorlog niet. Het wordt tijd dat het UWV eens efficiënter gaat werken. Wat de opbrengst is van de miljoenen euro's die in de re-integratie business worden gestoken, is zeer onduidelijk. Bovendien krijgen wij veel signalen dat het UWV werkzoekenden aan hun lot over laat. De intake gebeurt soms in grote groepen en werkzoekenden moeten vaak maanden wachten op een persoonlijk gesprek. Het probleem is, dat er momenteel gewoon minder werk is. En voor de banen die er wel zijn, willen werkgevers bepaalde groepen, zoals ouderen, gewoon niet in dienst nemen. Iedereen moet een participatierecht krijgen. Herverdeling van bestaande banen is dan de oplossing."

FNV Bondgenoten vindt dat participatie op de arbeidsmarkt vooral een kwestie is van eerlijk delen. Het vrije marktdenken heeft te lang ruim baan gekregen. Met als gevolg dat er teveel mensen langs de kant zijn komen te staan. Voor deze mensen is hun inkomen én hun kansen op terugkeer op de arbeidsmarkt drastisch gedaald.

Zorgman: "Wij vinden dat de sociale partners hierin hun verantwoordelijkheid moet nemen, zoals ze dat eerder hebben gedaan met de deeltijd-WW."

Het UWV zegt vandaag in de Volkskrant dat er geen geld meer is om werkzoekenden te helpen met het vinden van een baan. Daarom worden er minder externe re-integratiebedrijven ingehuurd. Werkzoekenden moeten het steeds vaker zelf maar uitzoeken. De oplossing ligt in herverdeling van werk en het bieden van maatwerk. Door een persoonlijk gesprek en advies en het investeren in scholing bijvoorbeeld.