Nederlands Jeugdinstituut


The World Xplored, de resultaten van vijf jaar Xplore in een boekje

Na vijf jaar einde voor subsidieprogramma Xplore

Na vijf jaar is er een einde gekomen aan Xplore, het subsidieprogramma voor jongeren en ontwikkelingssamenwerking. Vanaf 2005 reisden ruim 7.000 jongeren naar een ontwikkelingsland, waar ze samenwerkten en leefden met de lokale bevolking. De resultaten zijn nu gebundeld in een mooi boekje. Beleef en reis mee in `The World Xplored'.

Eén van de vele ervaringen is die van Tarik Sönmez. Samen met tien lokale jongeren zette hij in Ethiopië een circusvoorstelling vol dans, muziek en theater op. Door middel van de voorstelling werd de sociale uitsluiting van gehandicapten aan de orde gesteld. Ondanks een groot contrast was er veel herkenning. 'Je merkt dat je toch op de een of andere manier in hetzelfde schuitje zit. De maatschappelijke problemen zijn hetzelfde: mensen met een beperking moeten altijd vechten voor erkenning, of je nu daar bent of hier.' De reis heeft veel indruk gemaakt op Tarik: `Ik ging naar Ethiopië om mensen met een beperking te helpen. Uiteindelijk was het vooral andersom.'

Resultaat: 1,3 miljoen mensen bereikt

Het Nederlands Jeugdinstituut startte, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, in 2005 met veel enthousiasme het programma Xplore. Doel was het betrekken van jongeren bij armoede en ontwikkelingssamenwerking. Het resultaat mag er zijn. Met de ruim 7.000 Xplore-jongeren zijn zo'n 1,3 miljoen mensen bereikt. In elke Xplore-project stond een ontwikkelingsthema centraal. Onderwijs, HIV/Aids en sociale uitsluiting waren veel voorkomende thema's.

Nieuw programma

Hopelijk houdt het hier nog niet op en komt er een nieuw subsidieprogramma om jongeren te betrekken bij
ontwikkelingssamenwerking. Xplore heeft de toon gezet, maar er zijn nog heel veel jongeren die zich actief voor ontwikkelingssamenwerking willen inzetten!

Bestellen

Interesse in `The World Xplored'? Het boekje is op te vragen bij het Nederlands Jeugdinstituut. Stuur een e-mail naar Xplore , en wij sturen u een gratis exemplaar toe.