Gemeente Smallingerland


* | 2010

* | Maart

* | Geen steun voor subsidie cultuurclustering

Afwijzing subsidie cultuurclustering

Provincie zegt nee.

De provincie ondersteunt een subsidie aanvraag bij de SNN van EUR 9 miljoen voor de cultuurclustering niet. Dat heeft gedeputeerde Jannewietske de Vries vanmorgen rond half twaalf bevestigd tegenover wethouder Piet Waaijer. De belangrijkste reden voor de afwijzing van de provincie is, dat het project niet obstakelvrij zou zijn en daarmee niet aan één van de voorwaarden voor toekenning van SNN subsidies voldoet.

De gemeente heeft de afgelopen weken herhaaldelijk vergeefs gepoogd duidelijkheid te krijgen bij de provincie over de status van de subsidieaanvraag. De reden daarvoor was, dat één van de beoogde partners in de clustering, het ROC de Friese Poort, begin maart duidelijkheid moest hebben over de realiseringskansen van de cultuurclustering. Het ROC heeft namelijk dringend extra huisvesting nodig. Het ROC zou deze graag binnen de clustering willen realiseren, maar indien dit niet (tijdig) mogelijk blijkt, moet het ROC alternatieven voorbereiden.

Het college is verbaasd en teleurgesteld over het GS besluit. Verbaasd, omdat de aanvraag in de afgelopen maanden in nauwe samenspraak met de provinciale ambtelijke organisatie is voorbereid. Teleurgesteld, omdat met het wegvallen van de SNN subsidie een belangrijke pijler onder de financieringsopzet van de cultuurclustering wordt weg geslagen. Eerder al heeft het college in een brief aan de raad aangegeven, dat alternatieven voor de verbetering van de huisvestingssituatie van diverse culturele instellingen ontwikkeld moeten worden als de clusteringsplannen niet haalbaar blijken. Het college acht dit een zaak voor het nieuwe gemeentebestuur.