Politie Haaglanden

Persberichten 12 maart

Haaglanden, 12-03-2010

Veelplegers aangehouden
Den Haag - In de strijd tegen veelplegers heeft de politie donderdag 11 maart opnieuw succes geboekt. Een 42-jarige Hagenaar, die sinds twee weken op vrije voeten was, werd op heterdaad betrapt tijdens een auto-inbraak. De man kreeg na zijn laatste aanhouding een zogenoemde ISD-indicatie en kwam daarmee in aanmerking voor plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD). Om deze maatregel opgelegd te krijgen, moest de man wel eerst opnieuw worden aangehouden voor een strafbaar feit. Omdat het vermoeden bestond dat de man opnieuw de fout in zou gaan, besloot de politie hem te gaan volgen. Donderdag 11 maart, omstreeks half negen s avonds, zagen agenten dat de man op de Korte Beestenmarkt een autoruit insloeg. De man haalde een navigatiesysteem uit de auto en werd daarop aangehouden. De afgelopen weken hield de politie ook al drie verdachten aan met een ISD-indicatie. In het centrum van Den Haag werd een 39-jarige man betrapt tijdens een autokraak, een 42-jarige werd aangehouden toen hij de deur van een horecagelegenheid vernielde. Politieagenten van Bureau Zuiderpark hielden een 49-jarige notoire winkeldief aan. Ook zij volgden de man en zagen hoe hij in een supermarkt enkele pakken koffie wegnam.

Korpsprioriteit
Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt Politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten.

Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.

Woninginbrekers aangehouden
Den Haag Dankzij een oplettende getuige en het feit dat een politieagent op zijn mountainbike in de directe omgeving fietste, konden twee 16-jarige Hagenaars donderdagmiddag 11 maart snel worden aangehouden toen ze bij een woning aan de Karel Roosstraat probeerden in te breken. De getuige hoorde omstreeks 15.35 uur een klap en ging direct kijken. Hij zag vervolgens twee jongens bij een woning staan. De getuige zag dat een ruit was ingegooid en dat een van de jongens op de uitkijk bleef staan. Hij belde direct 112 om de politie te waarschuwen. Op datzelfde moment fietste een politiebiker in het wijkpark De Verademing. De agent zag dat twee jongens hard wegrenden bij een woning aan de Karel Roosstraat. De biker vertrouwde het niet en besloot het tweetal te volgen. Tijdens de achtervolging hoorde hij dat bij de woning waar het tweetal vandaan rende, was geprobeerd in te breken. Op het Joubertplantsoen zag de biker het tweetal tussen een groep jongens staan. Via zijn portofoon waarschuwde de biker zijn collegas en sprak hij het tweetal aan. Nadat zijn collegas waren gearriveerd, konden de twee 16-jarige Hagenaars worden aangehouden. Het tweetal zit nog vast.

Man zwaargewond bij schietpartij
Den Haag Een 26-jarige man met de Belgische nationaliteit raakte donderdag 11 maart zwaargewond bij een schietpartij aan de Gedempte Burgwal. De politie kreeg om 10.00 melding van het schietincident en trof in een woning een zwaargewonde man. De ambulance bracht hem met spoed naar een ziekenhuis, zijn toestand is stabiel maar nog wel levensbedreigend. Onder leiding van het Openbaar Ministerie startte de politie een rechercheonderzoek met een Team Grootschalige Opsporing (TGO). Zo werden getuigen ondervraagd en onderzochten medewerkers van de forensische opsporing met ondersteuning van een speurhond op de locatie naar sporen. Ook werd een helikopter ingezet bij de zoekactie naar de dader(s). Het rechercheteam komt graag in contact met getuigen, die rond 10.00 uur bijvoorbeeld de bestuurder van een auto, of inzittenden daarvan zich in de omgeving vreemd hebben zien gedragen. Of dat zij een auto heben zien wegrijden die een ander rijgedrag vertoonde of anderzins in het gewone straatbeeld opviel. Ook is het team op zoek naar particuliere beelden van bijvoorbeeld winkeliers uit de omgeving. Hebt u iets gezien of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met het rechercheteam via 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan M. via 0800-7000.

Straatrovers aangehouden
Den Haag De politie hield donderdag 11 maart vier Hagenaars (15-17 jaar) aan op verdenking van een straatroof. Het viertal wordt ervan verdacht op de Van Alkemadelaan een 17-jarige Haagse van haar mobiele telefoon te hebben beroofd. Het meisje fietste om 22.05 uur op de Van Alkemadelaan toen zij door de vier jongens van haar fiets werd geduwd. De jongens pakten vervolgens haar mobiele telefoon en tas en renden weg in de richting van het Willem Witsenplein. Via de mobilofoon werd het signalement van de daders doorgegeven en korte tijd later werden drie verdachten aangehouden. Een op de Parkstraat, één op de Koningskade en één op de Mauritskade. Een van de aangehouden verdachten bekende direct dat hij betrokken was geweest bij de straatroof. De vierde verdachte, een 15-jarige Hagenaar, werd later in zijn woning aangehouden. Hij had de telefoon van het slachtoffer nog in zijn bezit.

Hennepkwekerij, twee verdachten aangehouden
Den Haag Klachten over een penetrante henneplucht leidden de politie donderdag 11 maart naar een hennepkwekerij in een woning aan de Zuiderparklaan. De melders vertelden de politie dat twee mannen zich verdacht bij de woning gedroegen en daarna in een auto wegreden. Deze auto werd korte tijd later op de Dierenselaan aangetroffen. In de auto zaten een 24-jarige Leidschendammer en een 26-jarige Hagenaar. Omdat uit de auto een henneplucht kwam, werden de mannen aangehouden. In de woning troffen de agenten een hennepkwekerij aan. De verdachten zijn ingesloten.

Hennepkwekerijen
Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Man van iPhone beroofd
Den Haag Een 64-jarige Hagenaar is donderdag 11 maart aan het eind van de middag op de Leyweg van zijn iPhone beroofd. De man liep op de Leyweg toen zijn telefoon ging. Hij pakte hem uit zijn binnenzak om de telefoon op te nemen. Op dat moment werd hij gepasseerd door een man die de telefoon uit zijn handen griste en ermee wegrende richting Oosterhesselenstraat.

Gedoofde lichten helpen niet
Den Haag Een 21-jarige vrouw reed vrijdag 12 maart om 03.00 uur met haar auto met een behoorlijke snelheid over de Rijswijkseweg. Zij reed via de Jan van der Heijdenstraat, de Paets van Troostwijkstraat in. Hier parkeerde de vrouw snel haar auto en doofde haar lichten. Vermoedelijk dacht zij op deze manier aan de aandacht van de politie te ontsnappen. De agenten hadden echter de vrouw zien parkeren en spraken haar aan. Na controle bleek dat de vrouw onder invloed van alcohol verkeerde. Zij blies 385 ugl. Ook was zij beginnend bestuurster. De vrouw kreeg een proces-verbaal, een rijverbod van vijf uur en moest zij haar rijbewijs inleveren.

Onderuit op de rotonde
Den Haag/Loosduinen Een 12-jarige jongen ging donderdag 11 maart om 10.05 uur met zijn fiets onderuit op de rotonde van de Groen van Prinstererlaan omdat hij vermoedelijk geen voorrang kreeg van een 62-jarige bestuurster van een auto. De jongen had last van zijn enkel en is voor controle naar het ziekenhuis vervoerd. De vrouw kwam met de schrik vrij.

Automobilist gewond bij ongeval
Wassenaar Een 67-jarige automobilist uit Den Haag raakte donderdag 11 maart om 15.40 uur gewond bij een ongeval op de kruising met de N44 en de Oudermeulenlaan. De 67-jarige man botste tegen een 44-jarige automobiliste uit Hoogerheide. De 67-jarige bestuurder brak daarbij zijn hand en moest naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de juiste toedracht.

Zet de inbreker in het licht
Westland/Wateringen Om het aantal woninginbraken een halt toe te roepen organiseerde de politie in het Westland donderdag 11 maart een preventieactie. Tussen 19.30 en 21.20 uur liepen agenten, een politievrijwilliger en enkele medewerkers van de buurtpreventie door een aantal straten in Wateringen. Zij bekeken een flink aantal woningen op inbraakgevoeligheid. Bij een groot aantal bewoners werd een brief overhandigd met daarin tips hoe een inbraak te voorkomen.

De politie zet daarnaast SMS-Alert in om deelnemende bewoners van een specifieke buurt te waarschuwen wanneer er inbrekers actief zijn in hun woonomgeving. Daarnaast brengt de politie bij bedrijven, makelaars, woningbouwverenigingen het Politie Keurmerk Veilig Wonen onder de aandacht. Het is bewezen dat bij huizen waarbij het hang- en sluitwerk voldoet aan de PKVW-normen, minder ingebroken wordt. Samen met de gemeente bekijkt de politie hoe wijken beter ingericht kunnen worden om ze zo min mogelijk aantrekkelijk te maken voor inbrekers. Zaken die daarbij besproken worden, zijn bijvoorbeeld straatverlichting en openbaar groen.

Boze buurtbewoner beledigt politie
Westland/Monster De politie controleert al enige tijd de snelheid in Monster. Deze controles vindenmede plaats op verzoek van bewoners. Donderdag 11 maart controleerde de politie op de Geestweg. Een 43-jarige inwoner uit Monster was het daar kennelijk niet mee eens en gedroeg zich hinderlijk bij de snelheidscontrole. Politieagenten spraken de man aan, waarbij hij de agenten beledigde. De man moest dan ook mee naar het politiebureau. Hij kreeg een proces-verbaal wegens belediging.

Geweld tegen politieagenten
Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Voetgangster gewond bij ongeval
Westland/s-Gravenzande Een 57-jarige inwoonster uit s-Gravenzande raakte donderdag 11 maart om 19.30 uur gewond bij een ongeval op de Koningin Julianaweg. De vrouw stak de rijbaan over en werd daarbij aangereden door een 23-jarige automobilist uit s-Gravenzande. De GGD vervoerde het slachtoffer naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de juiste toedracht.

Agressieve bestuurder
Zoetermeer Politieagenten zagen donderdag 11 maart om 14.00 uur over de Straussrode een 23-jarige automobilist uit Zoetermeer rijden. De agenten wisten dat de man geen rijbewijs had. Toen zij de man daarover aanspraken, rende de man hard weg. Agenten hielden de man aan. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding. Aan het bureau kreeg de man een proces-verbaal en mocht hij lopend weer gaan.