Gemeente Boskoop


PERSVERKLARING: Boskoop, Rijnwoude, Waddinxveen, Reeuwijk: Oost-Aziatische boktor

Aanvullende maatregelen
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft na overleg met de Europese Commissie besloten aanvullende maatregelen te treffen in de bufferzone van regio Boskoop. Deze maatregelen zijn bedoeld om lidstaten en afnemers te verzekeren dat ze kunnen blijven vertrouwen op producten uit boomkwekerijgebied Boskoop. De handel kan ondertussen gewoon doorgaan.
De aanvullende maatregelen zijn gericht op de 2 kilometer bufferzone die eerder is ingesteld. Bedrijven in de bufferzone krijgen dit jaar extra inspectierondes en moeten van de laatste twee handelsseizoenen gegevens aanleveren over leveranties van planten aan andere lidstaten. Ook wordt in de bufferzone zowel particulier als openbaar groen geïnspecteerd.
De bufferzone valt voor het grootste deel in de gemeente Boskoop en ligt deels in de gemeenten Reeuwijk, Rijnwoude en Waddinxveen. Burgemeester Coos Rijsdijk van Boskoop reageert namens de vier betrokken gemeenten: "Ik ben verrast door deze wending. Na de intensieve inspecties van begin dit jaar is Boskoop het best geïnspecteerde boomkwekerijgebied van Europa. Ik betreur dan ook dat er nu aanvullende maatregelen moeten worden genomen. Zeker omdat die behoorlijk ingrijpend zijn voor de betrokken bedrijven. Wel heb ik begrip voor de keuze voor aanvullende inspecties om een handelsverbod te voorkomen. Gelukkig kan de handel gewoon doorgaan. Ik hoop dat we na deze maatregelen vijf eeuwen kwekershistorie voort kunnen zetten."

Achtergrond
Eind 2009 zijn in Boskoop uitvlieggaten en larven van de Oost-Aziatische boktor gevonden. De boktor kan schade veroorzaken in veel soorten loofbomen en struiken. Vanwege de schadelijkheid heeft de boktor de quarantainestatus. Dit houdt in dat Nederland er alles aan moet doen om vestiging te voorkomen. Inmiddels zijn de loofbomen en struiken in een straal van 100 meter rond de vondst geruimd. De geruimde planten zijn net als alle loofbomen en struiken in een straal van 200 meter rond de vondst geïnspecteerd. Ook zijn de kwekerijen in een straal van 2 kilometer rond de vondst geïnspecteerd. Bij deze inspecties zijn geen nieuwe aantastingen gevonden, zo heeft minister Verburg op 12 februari 2010 bekend gemaakt. Alle kwekers kunnen sindsdien weer vrij handelen.

Meer informatie
Inwoners en ondernemers die meer willen weten over de Oost-Aziatische boktor en de maatregelen die de minister neemt, kunnen contact opnemen met het LNV-loket, telefoon 0800 2233322.