Algemene Inspectiedienst (AID)

Runderen weggehaald bij Zeeuwse veehouder

12 maart 2010

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nam op donderdag 11 maart bij een rundveehouder uit Zeeuws-Vlaanderen 89 verwaarloosde runderen in bewaring. De boer hield zijn dieren in een stal die onvoldoende werd schoongehouden en ook was er te weinig voer voor de dieren. Dit werd vier dagen eerder geconstateerd tijdens een bedrijfsinspectie waarop de boer werd gesommeerd de situatie te verbeteren. Toen na een aantal dagen geen verbetering werd geconstateerd, is overgegaan tot het in bewaring nemen van alle dieren. Tegen de veehouder wordt bovendien ook proces-verbaal opgemaakt voor dierverwaarlozing.

Aanleiding voor de bedrijfsinspectie waren eerdere constateringen in 2009 dat de situatie op het bedrijf te wensen overliet. Bij hercontroles was de situatie telkens licht verbeterd. Voorafgaand aan de inbewaringneming stelden de controleurs van de AID vast dat de situatie weer was verslechterd. De runderen stonden in een dikke laag mest en ook bleek dat de veehouder geen voer meer op voorraad had. Een ingeschakelde dierenarts stelde vast dat enkele runderen schurft hadden. Omdat er geen vooruitzicht was op herstel van de situatie op het bedrijf, zijn de 89 runderen in opdracht van Dienst Regelingen bestuursrechtelijk in bewaring genomen. De runderen zijn overgebracht naar een opvangadres waar zij de nodige verzorging krijgen.

De AID heeft onverminderd aandacht voor het welzijn van dieren op primaire bedrijven. Bij vermoedens van dierenverwaarlozing kan men melding doen bij de dienst.