Gemeente Purmerend

Nieuwe fase coalitievorming

12 maart 2010

Vvd praat met vijf partijen verder over nieuwe coalitie in Purmerend- In de besprekingen over de vorming van een nieuwe coalitie in Purmerend is een volgende fase bereikt. De VVD heeft als grootste partij in Purmerend gelijk na de verkiezingen het voortouw genomen. Maandag 8 maart hebben alle in de gemeenteraad gekozen partijen tijdens een eerste openbare bijeenkomst zich uitgesproken over de verkiezingsuitslag en de mogelijkheden die zij zien voor de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders. Op woensdag 10 maart heeft de VVD met alle negen partijen afzonderlijk gesproken.

De VVD streeft naar een stabiel stadsbestuur dat in staat is de financiële problemen van de gemeente Purmerend het hoofd te bieden. Programmapunten van de beoogde samenwerkende partijen dienen daarbij zo veel mogelijk op elkaar aan te sluiten. Na de gesprekken met de partijen wil de VVD zich met vijf partijen verder oriënteren op de mogelijkheden die er zijn om een nieuwe coalitie te vormen. Het gaat daarbij om het CDA, D66, de Stadspartij, de PvdA en Leefbaar Purmerend. De VVD wil in de volgende fase met deze partijen intensiever in gesprek gaan over de mogelijkheden tot samenwerking.

Met de overige partijen wordt in deze fase niet verder gesproken. Dit betreft het AOV, de SP, TROTS en GroenLinks.

De VVD wil een coalitie op basis van een werkbare meerderheid in de gemeenteraad waarbij naar verwachting vier of vijf partijen betrokken zullen zijn. Na de volgende gespreksronde zal de VVD voorstellen doen met welke partijen verder gesproken kan worden.

VVD-fractievoorzitter Hans Boskemper: "De gesprekken met alle partijen verlopen in een bijzonder constructieve sfeer. Alle partijen realiseren zich in welke moeilijke financiële positie de gemeente terecht is gekomen. Voor mogelijke oplossingen lijkt alles bespreekbaar te zijn. Er is geen enkele partij die één van de andere partijen op voorhand uit wil sluiten van een mogelijke samenwerking. Ik heb goede hoop dat we een stabiel stadsbestuur kunnen vormen".

De VVD wil begin volgende week vervolggesprekken houden met de vijf overgebleven partijen. Snel daarna zal blijken welke samenstelling van het nieuwe college de meeste kans van slagen heeft.