Gemeente Binnenmaas

Verkiezingen 2010

Coalitie Binnenmaas krijgt vorm

Hieronder het persbericht dat de coalitiepartijen GBBM, CDA en VVD vrijdagmiddag 12 maart 2010 hebben verspreid:

"Bij de coalitiebesprekingen in Binnenmaas zijn hedenmiddag belangrijke stappen gezet.

Op zaterdag 6 maart jl. heeft de delegatie van GBBM verkennende gesprekken gevoerd met alle fracties over de mogelijkheid tot de vorming van een coalitie en een college te komen. Daarbij golden de volgende criteria:
het verkiezingsresultaat, de vorming van een competent college dat als team kan werken gezien de te verwachten bezuinigingen.

Belangrijke algemene constateringen zijn dat er geen onoverbrugbare verschilpunten zijn in de programmas van de politieke partijen. Voorts bestaat er consensus over het feit dat een aantal programmas uit de periode 2007-2010 in de komende periode nadere uitwerking en realisering vergt. Deze verkennende gesprekken zijn als constructief ervaren.

Alle partijen realiseren zich dat door de economische crisis de inkomsten uit het gemeentefonds zullen verminderen. In de komende periode is het van eminent belang dat een college op essentiële themas samen met de raad de koers voor de toekomst uitzet.

De partijen hebben het voornemen om themas te benoemen, die in de komende vier jaar door het college kaderstellend met de raad kunnen worden behandeld. Daarbij zal de focus vooral gericht zijn op het verwerven van draagvlak in de raad.
Als eerste zal dan ook het nog op te stellen coalitieprogramma als met de raad worden besproken en vastgesteld.

Op woensdag 10 maart heeft GBBM een volgende gespreksronde gehouden met CDA, VVD en GroenLinks. Daarbij is uitvoerig en openhartig over de uitslag van de verkiezingen en de breedte van de te vormen coalitie gediscussieerd. In het kader van het verbreden van het draagvlak en het gedachtegoed is gesproken met GroenLinks.

Voor een aantal deelnemende partijen was de meerwaarde van een vierde partij - die slechts met één zetel in de gemeenteraad is vertegenwoordigd- niet genoegzaam aangetoond. Wel zal het thema Duurzaamheid nadrukkelijker een plaats in het coalitieprogramma innemen.
Toevoegen van een vierde grotere partij stuitte op het bezwaar van een te grote meerderheid in de raad.

College

De te vormen coalitie heeft zich ook willen beperken in de formatieruimte voor het college.

Het college zal bestaan uit :
E. Chr. Lafeber GBBM
H.C.J. van Etten CDA
W.W. Joosten VVD
A. J. Borgdorff Burgemeester

Voor de drie wethouders is 2,8 formatieplaats beschikbaar.

Volgende week zal een aanvang worden gemaakt met de uitwerking van een coalitieakkoord. Het programma van de afgelopen periode is daarvoor een uitgangspunt."

Dit is een bericht van de coalitiepartijen GBBM, CDA en VVD