Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Consumentenplatform over gezonde ouderen en gezonde voeding: voorkomen is beter dan genezen

Persbericht | 12-03-2010

Het consumentenplatform van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil dat de overheid meer doet aan de bewustwording van gezond eten door ouderen.

Dat is het resultaat van de bijeenkomst vandaag van het consumentenplatform, deze keer mede georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het platform bestaat uit een twintigtal mensen die gerekruteerd zijn uit verschillende maatschappelijke organisaties, maar wel voor zichzelf spreken. Het platform komt drie keer per jaar bij elkaar om verschillende consumentenzaken te bespreken en staat onder leiding van Marijke Vos, wethouder in Amsterdam en oud-Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

Vanmiddag stonden ouderen en gezonde voeding centraal. Er werd onderscheid gemaakt in twee soorten groepen ouderen, de ouderen in zorginstellingen en ouderen die zelfstandig wonen. Voor ouderen in zorginstellingen moet de maaltijd en de sfeer waarin wordt gegeten, worden verbeterd. Het platform roept de overheid op om snel stappen te ondernemen. Het is van mening dat er genoeg informatie beschikbaar is en daarom geen aanvullend onderzoek nodig is. Ook roept het de overheid op ook meer sturend op te treden als het gaat om inkoop van gezond en duurzaam voedsel.

Voor de tweede groep, de ouderen die zelfstandig wonen, trekt het platform een andere conclusie. De overheid heeft een belangrijk rol bij het verbeteren van informatievoorziening en het vergroten van de bewustwording. De overheid zou meer voorlichting kunnen geven over gezond eten en de risico's van ongezond eten. Ook zou de overheid meer kunnen aansluiten bij de verschillende levensfasen, bijvoorbeeld bij pensionering.

Verder vraagt het platform aandacht voor de laagopgeleiden en alleenstaande ouderen. Met name de sociale beleving, het plezier van eten, bij alleenstaanden ouderen ontbreekt. Daardoor bestaat het risico dat deze groep ongezonder gaat eten. De voorlichting voor de groep laagopgeleiden moet eenvoudig en simpel zijn.

Tot slot adviseert het consumentenplatform te investeren in preventie, immers gaat het erom dat ouderen zolang mogelijk gezond blijven.

Zie ook


* Consumentenplatform