Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nieuwe procedure bekrachtiging stabiliteitsprogramma (12/03/10)

Tijdens de Interministeriële Conferentie Financiën en Begroting bespraken de gemeenschappen en gewesten onder meer het stabiliteitsprogramma dat door de federale overheid aan de Europese Commissie is bezorgd.

Op voorstel van minister Muyters werd beslist om dit stabiliteitsprogramma niet langer te bekrachtigen met een door alle gemeenschappen en gewesten ondertekend samenwerkingsakkoord. De verschillende regeringen zullen voortaan via een formeel schrijven aan de federale overheid zich enkel nog engageren voor het begrotingstraject waar ze ook zelf verantwoordelijk voor zijn. Op die manier hoeft Vlaanderen niet langer in te stemmen met de trajecten die door de andere regeringen worden vooropgesteld.

Minister Muyters: Dit is een logisch gevolg van de eigen financiële verantwoordelijkheid die de gemeenschappen en gewesten nu al dragen. De Vlaamse regering heeft een begrotingspad uitgetekend dat in 2011 zorgt voor een begrotingsevenwicht dat vervolgens tot het einde van de legislatuur zal worden aangehouden. Via de procedure die we nu hebben afgesproken, kan Vlaanderen nogmaals duidelijk maken aan de federale overheid en aan de Europese Commissie wat zijn
begrotingsdoelstellingen tot 2014 zijn. Ik zal ook van de gelegenheid gebruik maken om in herinnering te brengen dat Vlaanderen vanaf 2011 de vrijgekomen budgettaire ruimte zal gebruiken voor het voeren van nieuw beleid.

Tevens stemde de federale overheid in met de vraag van minister Muyters om in de toekomst de deelstaten maximaal te betrekken bij de communicatie gericht aan de Europese Commissie.

N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon is tevreden met deze beslissing: Dit zal immers aantonen wat ik al een tijdje in het federaal parlement zeg, namelijk dat er met het huidige begrotingstraject van de federale regering helemaal geen begrotingsevenwicht zal zijn in 2015. Ze rekent daarvoor immers op een overschot van de Gewesten en Gemeenschappen (Entiteit II). Maar alleen Vlaanderen en misschien Wallonië zullen dan een begroting in evenwicht hebben, terwijl Brussel nog een begrotingstekort zal hebben. Geen enkele deelstaat zal een overschot boeken. Het door de federale regering ingediende Stabiliteitspact is dan ook op drijfzand gebaseerd. De Europese Commissie zal dat snel kunnen vaststellen. Vlaanderen doet wat het moet doen: eerst besparen om nadien de extra financiële ruimte voor nieuw beleid te gebruiken. Elke regering moet maar zijn verantwoordelijkheid nemen.

Auteur:
Philippe Muyters, Vlaams minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport
Jan Jambon, N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder minister Muyters Telefoon: 02/552 67 07
Fax: 02/552 67 01
E-post: piet.debruyn@vlaanderen.be
Url: www.n-va.be