Groen!

Brussels Gewest pakt leegstand aan.

door Elke Van den Brandt (Brussels parlementslid) op 12 maart 2010 in "Wonen"

Mede op initiatief van Groen! en CD&V, wordt vandaag het voorstel gestemd dat de strijd tegen de leegstand opdrijft. Het geeft de gemeenten, OCMWâs en andere actoren de kans om ongezonde of leegstaande privéwoningen in beheer te nemen, te renoveren en nadien te verhuren.

De ordonnantie op het openbaar beheersrecht bestaat al sinds 2003, maar werd nooit toegepast. Openbare vastgoedactoren, zoals gemeenten en OCMW's, hebben met het openbaar beheersrecht een instrument om ongezonde of leegstaande privéwoningen in beheer te nemen, te renoveren en nadien aan betaalbare prijzen te verhuren. Tot nog toe mochten ze de woningen slechts gedurende maximum 9 jaar verhuren. "Deze termijn bleek vaak onvoldoende om de gemaakte kosten te recupereren, waardoor de ordonnantie dode letter bleef. Nog geen enkele keer werd ze toegepast," zegt Elke Van den Brandt, Brussels parlementslid voor Groen!. Met de vandaag gestemde wijziging wordt deze termijn verlengd met het aantal maanden die nodig zijn om de kostprijs van de werken terug te verdienen.

Bianca Debaets, Brussels parlementslid voor CD&V: " Iedereen heeft recht op een betaalbare, kwalitatieve woning. Nu staan er meer dan 30.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning terwijl er zo'n 16.000 woningen leegstaan. We moeten dus alle mogelijke middelen aanwenden om de leegstand te bekampen."

Het openbaar beheersrecht is geen wondermiddel, maar kan samen met andere instrumenten zoals de leegstandstaks de strijd tegen leegstand versterken. "Het instrument kan trouwens op twee manieren werken: door effectieve toepassing, maar ook als stok achter de deur om eigenaars onder druk te zetten.", aldus de dames.

Contact: Elke Van den Brandt -

Brussels Parlementslid