Gemeente Dongen

Nieuwe expositie Dongha museum

Publicatiedatum: 3-3-2010

Vanaf 14 maart 2010 is de tentoonstelling In het voetspoor van Oude Meesters van beeldend kunstenaar Han van Hagen te zien in het Dongha museum in Dongen.
Van Hagens werk doet denken aan meesters uit de Gouden Eeuw. Werk van hem is onder andere in bezit van Het Rijksprentenkabinet in Amsterdam, Het Haags Gemeentemuseum en het Prentenkabinet in Leiden. Eén van zijn meest eervolle projecten is het maken van een prent in het kader van de Vrede van Munster voor koningin Beatrix in opdracht van de Eerste Kamer. Daarnaast illustreerde hij werk van schrijvers als Midas Dekkers en Yvonne Kroonenberg.

Koeien, een raaf, eieren in een nestje, gewoon een stukje gras... Van Hagen opent onze ogen voor het alledaagse, dat vaak onopgemerkt blijft. De kunstenaar zoomt letterlijk in op de natuur, waarbij hij de perfectie tot in het uiterste nastreeft. Van Hagen laat zich niet alleen inspireren door zijn leefomgeving - hij woont in een natuurgebied - maar ook door cultureel erfgoed, zoals de grottekeningen van Lascaux, de neushoorn van Albrecht Dürer, de stier van Potter en de Via Appia in Rome. Hoe uiteenlopend de onderwerpen ook zijn, ze behoren tot het domein van deze kunstenaar die kijkervaringen intensiveert. Tijdens de tentoonstelling wordt een film vertoond waarin Van Hagen aan het werk is in zijn atelier en vertelt over het ambachtelijke etsproces.

Speciaal voor In het voetspoor van Oude Meesters heeft Han van Hagen een ets gemaakt van de gotische kerkruïne van Dongen. Ruïnes zijn een terugkerend onderwerp in zijn etsen, een aantal van deze etsen is te zien in de tentoonstelling. De Dongense ruïne is bijzonder omdat er nog maar vier gelijksoortige kerkruïnes in Nederland zijn. Speciaal voor deze tentoonstelling schreef Midas Dekkers een bijdrage over de ruïne van Dongen. Bovendien stelde Het Rijksprentenkabinet in Amsterdam diverse etsen van kerkruïnes beschikbaar, waardoor een goede vergelijking mogelijk is tussen werken van oude meesters en nieuwe meester Han van Hagen.

Van Hagen heeft exposities gehad in onder andere het Gemeentemuseum in Den Haag, het Drents museum in Assen en het Institut Néerlandais in Parijs. Er staat een tentoonstelling van de Haagse Etsclub, waarvan hij één van de oprichters is, gepland in het Rembrandthuis in Amsterdam.

De tentoonstelling In het voetspoor van Oude Meesters is van 14 maart 2010 t/m 18 juli 2010 te bezichtigen in het Dongha museum.

Kijk voor informatie op www.donghamuseum.nl