NVVE houdt publieksdebat Voltooid Leven in Krasnapolsky

09/03/2010 14:21

NVVE

De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde nodigt u uit voor haar publieksdebat 'Ongeneeslijk oud' op 14 maart 2010.

Met dit debat, dat al snel was uitverkocht, over het zelfgewilde levenseinde bij voltooid leven wil de NVVE de maatschappelijke discussie voortzetten over een problematiek die wellicht groter is dan menigeen vermoedt. Zo wijst onderzoek uit dat in 55% van de verzorgingshuizen aangeven hun leven voltooid te vinden. Sommige ouderen nemen het heft in eigen hand en maken, soms op gruwelijke wijze, een eind aan hun leven.

Het debat wordt geleid door Lex Bohlmeier (NCRV-presentator).

Vragen die onder andere aan de orde komen: Wie bepalat (of kan bepalen) dat het leven voltooid is? Zijn artsen de aangewezen personen om de gevraagde stervenshulp te verlenen of moet de hulp bij zelfdoding uit het medisch domein worden gehaald? Hoever gaat het zelfbeschikkingsrecht?

Datum: zondag 14 maart 2010

Locatie: NH Grand Hotel Krasnapolsky, Dam 9, 1012 JS Amsterdam

Aanvang: 13.30 uur

Deelnemers aan het debat zijn: Hedy d'Ancona, lid initiatiefgroep Uit Vrije Wil, politica en journaliste; Albert Heringa, hielp zijn moeder, die haar leven voltooid achtte, te sterven; Petra de Jong, directeur NVVE; Folkert Rotshuizen, ex-ondernemer (80+); Mette Rurup, onderzoekster sociale geneeskunde VUmc; Flip Sutorius, huisarts en SCEN-arts; Marty Zoetemelk, locatiemanager verzorgingshuis.

In de week van 8 t/m 12 februari startte de NVVE het maatschappelijk debat over de problematiek van mensen die hun leven voltooid vinden. Deze mensen lijden in medisch opzicht niet aan een onbehandelbare ziekte en vallen daarom, volgens de Hoge Raad inzake Brongersma, niet onder de euthanasiewet. Zij lijden echter wel aan een te lang geworden leven.

Amsterdam, 9 maart 2010





http://www.voltooidleven.nl