Ingezonden persbericht

Boekpresentatie en tentoonstelling in Limburgs Museum

LimburgS MEMENTO MORI VAN fotograAf Obie Oberholzer

Op zondag 14 maart aanstaande om 15.15 uur presenteert de Zuid-Afrikaanse fotograaf Obie Oberholzer het boek 'Limburgs Memento Mori' in het Limburgs Museum in Venlo. Aansluitend vertelt hij over de betekenis en sfeer van begraafplaatsen in Zuid-Afrika en de verschillen met Limburgse. De fotograaf is geïnspireerd door begraafplaatsen. Waar hij ook komt voor zijn werk of voor zijn plezier, altijd neemt hij de tijd deze bijzondere plaatsen te bezoeken. In 2008 was hij in Limburg voor een tentoonstelling. Fotodier als hij is, kon hij ook toen niet de aanvechting onderdrukken om op pad te gaan naar plaatsen waar het tijdelijke en tijdloze met elkaar verweven zijn. Van noord naar zuid, van oost naar west - overal waar bijzonder dodenakkers zijn, was Obie Oberholzer te vinden. De expedities naar begraafplaatsen, bijzondere graven en begravingen hebben geresulteerd in een indrukwekkend en monumentaal boek. Een selectie van de foto's is tot en met 18 april aanstaande te zien in het Limburgs Museum.

De aanzet tot het boek 'Limburgs Memento Mori' vond plaats onder toepasselijke omstandigheden. Op een kerkhof. Als Oberholzer door Zuid-Afrika reist, parkeert hij zijn camper vaak op begraafplaatsen om er te overnachten. Een bizarre afwijking? Nou nee, het zijn vooral praktische overwegingen waarom hij kiest voor een bivak tussen de overledenen. Op een kerkhof is altijd stromend water, maar nog meer telt dat het er veilig is. Geen Zuid-Afrikaan die het in zijn hoofd haalt om 's nachts naar een begraafplaats te gaan. Daarvoor vreest men de geestenwereld te zeer. Maar goed, op zekere morgen zat Oberholzer bij het graf van het van oorsprong Nederlandse echtpaar Jan en Fransina van Dijk muesli te eten, toen hij een sms'je ontving uit. Nederland. 'Zou je naar Nederland willen komen om enkele van de beroemdste begraafplaatsen te fotograferen?', luidde de vraag. De steller ervan was Koos Hussem van het Roermondse bedrijf X-Cago. Licht verbouwereerd belde Oberholzer met de verzender van het sms'je. Er werd een afspraak gemaakt, Oberholzer bezocht Roermond en een vriendschap en samenwerking waren een feit.
Deze maand verschijnt als resultaat van deze alliantie 'Limburgs Memento Mori'. Naast de indrukwekkende foto's van Obie Oberholzer, bevat het boek een inleiding van drs. Maurice Heemels over het christelijke, rooms-katholieke begraven in Limburg en een dertigtal korte bijdragen van dr. Loek Kreukels over bijzondere Limburgers en hun graven, onder wie Toon Hermans, de Zangeres zonder Naam, Petrus Regout, het kunstenaarsechtpaar Joep en Suzanne Nicolas, Victor de Steurs, de voetballer Jan Klaassens en dr. Poels. In het boek is eveneens gebruik gemaakt van al bestaand beeldmateriaal. Oberholzer zwierf over begraafplaatsen in onder meer Venray, Venlo, Tegelen, Roermond, Sittard en Maastricht. Hij fotografeerde de militaire begraafplaats van de geallieerden in Margraten en die voor Duitse soldaten in het Noord-Limburgse Ysselsteyn. Op de laatste dodenakker liggen bijna 35.000 (!) Duitse soldaten die in de jaren 1940-1945 in Nederland zijn gesneuveld. Het merendeel van de kruisjes in Ysselsteyn vermeldt een leeftijd van onder de vijfentwintig.

Obie Oberholzer werd in 1947 geboren op een boerderij in de buurt van Pretoria. Hij studeerde grafische vormgeving en fotografie in Stellenbosch en München. Eind jaren zeventig legde hij in Duitsland zijn 'Meisterprüfung' af. Hij werkte als zelfstandig fotograaf voor onder meer het prestigieuze fotobureau Bilderberg en was als professor verbonden aan de Rhodes Universiteit in Grahamstown (Zuid-Afrika). Oberholzer is een verhalenvertellende-fotograaf. Verhalen waar hij bij toeval tegen aanloopt of die ontstaan door zijn aanwezigheid op een plek. Een boek over begraafplaatsen is natuurlijk een kolfje naar de hand van iemand die op dodenakkers overnacht. 'Limburgs Memento Mori' is de tweede Limburgproductie van Oberholzer. Twee jaar geleden maakte hij een boek over Alphons Hustinx. De Roermondse fotograaf-journalist reisde voor de oorlog door Zuid-Afrika. Van zijn tocht deed hij in woord en beeld verslag in verschillende tijdschriften. Oberholzer trad in zijn voetsporen en fotografeerde de locaties die Hustinx in de jaren dertig had vastgelegd. 'Limburgs Memento Mori' (140 pag., 30x30 cm, kunstdrukpapier, linnen kaft beplakt, genaaid en gebonden) van Obie Oberholzer kost E 29,95 en is een absolute must voor iedereen die geïnteresseerd is in Limburg en Limburgensia. Het boek is te koop in de winkel van het Limburgs Museum en via www.x-cago.com.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
www.limburgsmuseum.nl
tel 077 352 21 12
.
Open

dinsdag tot en met zondag 11-17 uur