Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

12 maart 2010

Afrikaanse vredesbemiddelaar en Geuzenpenninglaureaat Betty Bigombe te gast in Verzetsmuseum Amsterdam

Op zondag 14 maart is Betty Bigombe, laureaat van de Geuzenpenning 2010, te gast in het Verzetsmuseum Amsterdam voor een openbaar interview door Vrij Nederland-journalist Harm Ede Botje. Bigombe is een van de belangrijkste onderhandelaars in het conflict tussen de Ugandese regering en de rebellen van het Verzetsleger van de Heer (Lord's Resistance Army: LRA) in het noorden van Uganda.

Het voortdurende en onopgeloste conflict tussen de LRA, een zelf-uitgeroepen christelijke guerrillagroep, en de Ugandese regering gaat terug tot 1987. Betty Bigombe was bemiddelaar in dit conflict en een van de weinigen die persoonlijk met de leiders van de LRA heeft onderhandeld. Daarnaast heeft Bigombe een adviseursrol in de onderhandelingen tussen de strijdende partijen in Soedan.

De Geuzenpenning, een initiatief van stichting Geuzenverzet, is een eerbetoon aan personen en/of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Het Verzetsmuseum organiseert jaarlijks in aansluiting op de besloten uitreiking van deze prestigieuze prijs in Vlaardingen een openbare bijeenkomst in het museum aan de Plantage Kerklaan 61 te Amsterdam.

Op woensdag 14 maart om 14.00 uur zal VN-redacteur Harm Ede Botje Betty Bigombe interviewen over haar werk en beweegredenen.

Het International Criminal Court (ICC) te Den Haag geeft die middag een presentatie van zijn werkzaamheden met betrekking tot Uganda. Het ICC heeft aanklachten lopen tegen LRA-kopstukken Joseph Kony, Vincent Otti, Okot Odhiambo en Dominic Ongwen.

De entree tot de bijeenkomst in het Verzetsmuseum Amsterdam is gratis. Reserveren is gewenst.

Openbaar interview met Betty Bigombe door Harm Ede Botje Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam
Datum: zondag 14 maart 2010
Aanvang: 14.00 uur
Entree: gratis
Reserveren gewenst: telefoon 020 620 25 35 of e-mail info@verzetsmuseum.org Let op: de voertaal van de bijeenkomst is Engels

Meer informatie: www.verzetsmuseum.org

Meer informatie over de Geuzenpenning: www.geuzenverzet.nl


---

Verzetsmuseum Amsterdam

14 maart 2010: Geuzenpenninglaureaat Betty Bigombe te gast

Openingstijden museum

Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, NL di-vr 10.00 - 17.00 uur

tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 11.00 - 17.00 uur


---




Ingezonden persbericht