Gemeente Roermond

Schoonheid en schone schijn

Het kunstenaarschap van Henk Verbeek

Van 14 maart tot en met 25 april 2010 vindt in de kruisgang van het voormalige Kartuizerklooster te Roermond een expositie met werk van kunstenaar Henk Verbeek plaats. De expositie laat een selectie zien uit zijn oeuvre en wordt georganiseerd door het Stedelijk Museum Roermond en de Stichting bevordering Kunst en Cultuur Limburg.

Henk Verbeek (Sint Odiliënberg, 1943) werkt als beeldhouwer met hardsteen en marmer. Zijn sculpturen laten een vakmanschap zien dat tegenwoordig zeldzaam is geworden. Uitgangspunt in dit proces is het formele onderzoek. Het gaat steeds om aspecten zoals ritme, beweging, vormspanning, textuur en transparantie. Zijn composities zijn altijd wiskundig precies. De meeste sculpturen van Henk Verbeek zijn abstract en zonder titel. Toch omvat het oeuvre ook een fraaie serie figuratief werk, waarin wel van een onderwerp sprake is: beelden van vrouwen en dieren.

Na drie decennia van abstracte geometrie, volgt in 2000 een artistieke en thematische wending. Hij gaat tweedimensionaal werken en produceert tientallen stuks grafiek, mixed media, schilderijen, collages en prints.
Ook in inhoudelijk opzicht is er sprake van vernieuwing. Zijn tweedimensionale kunst laat een betrokkenheid bij politieke en sociale themas zien. Oorlog, landschapsvernietiging, verkeersslachtoffers en de hypocriete manier waarop we daarmee omgaan, staan centraal. Een onderdeel van deze maatschappijkritische houding is het commentaar op actuele ontwikkelingen in de kunst zelf. Vooral de vrijheid die kunstenaars zich tegenwoordig toe-eigenen, is hem een doorn in het oog.

De expositie van Henk Verbeek is te bezichtigen in de Kruisgang van het voormalig Kartuizerklooster, ingang Swalmerstraat 100 te Roermond.

Bij de expositie verschijnt een publicatie. Daarin worden de belangrijkste vijftig kunstwerken van Henk Verbeek afgebeeld. Drie auteurs gaan in op zijn kunsthistorisch belang, de visie van de kunstenaar en de wiskundige facetten van zijn beelden.

Schoonheid en schone schijn Het kunstenaarschap van Henk Verbeek 14 maart t/m 25 april 2010 Geopend: dinsdag t/m vrijdag van 11 tot 17 uur. Zaterdag, zondag en 5 april van 14 tot 17 uur. Gesloten: 2 en 4 april Kruisgang bij voormalig Kartuizerklooster, Swalmerstraat 100 te Roermond
t (0475) 333496
e museum@roermond.nl

Foto van een kunstwerk van Henk Verbeek

Foto van een kunstwerk van Henk Verbeek

Foto van een kunstwerk van Henk Verbeek

Foto van een kunstwerk van Henk Verbeek

Eerste publicatiedatum: 10-02-2010 Bijgewerkt: 18-02-2010