IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
zondag 14 maart 2010
Nederland 2
11.00 - 11.30 uur: HET VERMOEDEN
Annemiek Schrijver ontmoet gasten uit diverse religieuze tradities en praat met hen over hun leven en drijfveren en over hun persoonlijke 'heilige tekst'.

In het kader van de Boekenweek is dat deze keer schrijfster Yasmine Allas.

Gast: Yasmine Allas

Schrijfster Yasmine Allas (1967) schrijft in haar onlangs verschenen boek Een nagelaten verhaal over haar reis naar Somalië, haar door een burgeroorlog verscheurde geboorteland dat zij meer dan twintig jaar geleden ontvluchtte. Nog jonger dan haar eigen dochter van 16 nu is, volgt ze helemaal in haar eentje haar innerlijke drang naar vrijheid. Die brengt haar via België naar Amsterdam. Na een toneelopleiding speelt ze bij theatergezelschappen De Trust en De Nieuw Amsterdam waar ze haar schrijverstalent ontdekt. In 1998 verschijnt haar debuutroman Idil, een meisje.

Na de moord op Theo van Gogh in 2004 ziet zij zich genoodzaakt om als liberale moslimvrouw haar mond open te doen. Ze spreekt zich uit vóór de vrijheid van meningsuiting en deelt met de toehoorders haar zorgen over het toenemende denken in wij en zij.

Dat Allah bestaat is voor Allas een zekerheid: 'Allah is de natuur, een ongrijpbare macht. Het is schoonheid én wreedheid: zo is het leven, zo zijn wíj!'

Yasmine Allas heeft twee kanten, zegt ze zelf: de ene kant wil het leven grijpen, de andere kant voelt een onbestemd verlangen dat nooit vervuld kan worden. Volgens haar is de kern van haar bestaan niet te benoemen. Ze wordt gedreven door een groot verlangen naar liefde en door een verlangen naar zichzelf: 'De mens bestaat in verschillende laagjes, maar helemaal in je binnenste vind je de bodem van je ziel.' Die notie vindt ze terug in het werk van de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker. Haar gedicht Deze reis is Yasmine Allas heel dierbaar geworden.

Presentatie: Annemiek Schrijver; redactie: Martje van der Heijden, Ella Weisbrod; productie: Yvonne Clement; regie: Han Budding; eindredactie: Ida Overdijk



IKON