Ingezonden persbericht



Jong zijn in een oud archief
Hoe Brechje leeft, tussen feiten en fictie

Op zondag 14 maart kunnen (ook jonge) liefhebbers van historische verhalen hun hart ophalen in Het Utrechts Archief. In het kader van Culturele Zondag en de 75e Boekenweek kunnen bezoekers in het archief, aan de hand van Brechje, op zoek gaan naar de feiten en fictie rond haar bestaan. Hoe was het om in vorige eeuwen op te groeien? Mocht je eigenlijk wel jong zijn of was je een volwassene die nog leren moest hoe het eigenlijk hoorde? En hoe was het om vroeger als kind in Utrecht te leven? Nicki Bullinga, auteur van het jeugdboek Brechje, laat ons kennismaken met dit bijzondere meisje uit de 17e eeuw. Bullinga vertelt hoe historische bronnen uit het archief haar inspireerden tot het beschrijven van Brechjes belevenissen in Utrecht.

Bezoekers - jong en oud - kunnen in Het Utrechts Archief zelf op zoek gaan naar de echte feiten rond de fictieve Brechje. en naar alles wat 'jong was in vorige eeuwen'.

Nicki Bullinga studeerde Mediëvistiek en Keltische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht en Oud- en Middel-Engels aan de Universiteit van Sheffield. Zij publiceerde verschillende boeken, waaronder speciaal voor kinderen Het Stein van Walraven, Het geheim van de grafheuvel en Brechje.

Daarnaast is Het Utrechts Archief op 14 maart de hele middag (13.00 - 17.00 uur) geopend voor het bezoeken van de multimediale opstelling, de tentoonstelling De stad uit met het Stichtse lijntje, en voor het maken van je eigen historische krant.

Plaats: Het Utrechts Archief | Hamburgerstraat 28 | 3512 NS Utrecht Datum: zondag 14 maart 2010, 13.00 - 17.00 uur
Aanvang 'Brechje' 14.00 uur
Toegang: gratis