Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 1 februari 2010

GROWING UP! - CULTURELE ZONDAG IN HET TEKEN VAN DE BOEKENWEEK 2010

Op zondag 14 maart 2010 staat de Culturele Zondag in het teken van de Boekenweek en het Boekenweekthema jong zijn. Onder de titel Growing Up! naar een geweldig nummer van Bruce Springsteen, zijn er op ruim 20 locaties in Utrecht voordrachten, lezingen, muziek, theater, film en cabaret over opgroeien in de letteren. 98% van de programmaonderdelen is gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma op www.culturelezondagen.nl.

JOOST ZWAGERMAN & CHARLOTTE MUTSAERS

We hebben twee eregasten: Joost Zwagerman, schrijver van het Boekenweekgeschenk 2010, treedt om 15.00 uur op in de bibliotheek, waar hij wordt geïnterviewd door Stine Jensen. Burgemeester Aleid Wolfsen heet Charlotte Mutsaers, opgegroeid in Utrecht en winnares van de P.C. Hooftprijs 2010, om 14.45 uur welkom in het stadhuis. Daan Cartens, samensteller van schrijversprentenboek Paraat met pen en penseel over Mutsaers' literaire en beeldende werk, zal haar interviewen.

ROBERT VUIJSJE & FRANCA TREUR

Volkskrantjournalist Gijsbert Kamer interviewt Robert Vuijsje om 16.15 uur in Selexyz Broese over zijn literaire debuut Alleen maar nette mensen. Daaraan voorafgaand, om 14.00 uur interviewt journalist Leon Verdonschot Franca Treur over haar fraaie debuut Dorsvloer vol confetti. Het boek laat het orthodoxe boerenleven in Zeeland zien door de ogen van de twaalfjarige Katelijne, die samen met zes broers opgroeit op een boerderij in de tachtiger jaren.

AWKWARD I, PETER, JOHN EN MARCUS, LEINE EN Ik Ben Een Bijl

Op initiatief van Poetracks bewerken muzikanten awkward i, Peter, John en Marcus (Claw Boys Claw) en Leine ieder op eigen wijze het gedicht De Jongeling (2) van Remco Campert. Om 14.00 uur brengen zij hun versie ten gehore in Poppodium EKKO. Voor de bundel Ik ben een bijl selecteerde Erik Jan Harmens jonge dichters die in de afgelopen tien jaar debuteerden en die in zijn ogen de toon van de muziek voorgoed hebben veranderd. Om 17.00 uur ontvangt Harmens in Theatercafé de Bastaard enkelen van hen: Ellen Deckwitz, Alfred Schaffer, Menno Wigman, Alexis de Roode en Rodaan Al Galidi.

RONALD GIPHART & JORIS VAN CASTEREN

Joris van Casteren schreef Lelystad, waarin hij verslag doet van zijn nieuwbouwjeugd vol vandalisme en valse liefdes. Op hilarische wijze laat hij zien hoe het is om op te groeien in een gemaakte samenleving waar de menselijke maat uit het oog is verloren. De Utrechtse professor Pieter Hooimeijer interviewt Van Casteren om 17.30 uur in de Pastoe Fabriek. Om 20.00 uur vertelt Ronald Giphart in Filmtheater 't Hoogt over boekverfilmingen en laat daarbij fragmenten zien uit films. Hij wordt geïnterviewd door Rob van Scheers.

ARJAN WITTE

Om 20.30 uur gaan de deuren van Tivoli open voor het 15-jarige verjaardagsfeest van de Utrechtse cultroman Rode Zeep van Arjan Witte. Ingmar Heytze nam het initiatief om het jubileumfeest te organiseren, onder regie van Gérard van Kalmthout. Volkskrantrecensent Daniëlle Serdijn en de Zuilense schrijver Ed van Eeden vertellen over wat Rode zeep voor hen zo bijzonder maakt. Er zijn optredens van Ingmar Heytze, Ruben van Gogh, Tommy Wieringa, Roos Rebergen, Spinvis en Hank The Knife and the Jets, met Arjan Witte als toetsenist. Kortom: vele kansen tot (literaire) groei in het programma Growing Up! Kijk voor het volledige programma op www.culturelezondagen.nl.

Noot voor redactie,