Ingezonden persbericht


Sumatradag in Museum Volkenkunde

14 maart 2010
Leiden

In het kader van de tijdelijke tentoonstelling Sumatra tercinta, organiseert Volkenkunde op zondag 14 maart een dag vol activiteiten voor jong en oud, geheel in het teken van dit 'Geliefde Eiland'. Met onder andere een Sumatraanse kledingshow, een rondleiding over de tentoonstelling door de conservator, die de tentoonstelling mede heeft samengesteld, en spannende verhalen voor kinderen is deze dag dé gelegenheid bij uitstek om met het hele gezin kennis te maken met de Sumatraanse cultuur.

Tijdens de kledingshow krijgt de bezoeker de vele verschillende weefsels en drachten die de Sumatraanse cultuur rijk is, te zien. Er wordt kleding getoond afkomstig van de Minangkabau, maar ook traditionele kostuums uit Atjeh en bruidskleding uit West-Sumatra.

Het Leidse schrijver-illustratorduo Míkeleko vertelt het verhaal van Detective Tagan geïllustreerd met prachtige prenten geprojecteerd op groot scherm. Het verhaal is geïnspireerd op een knoflookpotje dat het kunstenaarsduo meenam van hun reis door Noord-Sumatra. Míkeleko wordt gevormd door Marjolijn Groustra en Elbert Ploos van Amstel. De grappige prenten zijn voor jong en oud een plezier om naar te kijken.

Tijdens het Dairi Batak verhaal vertelt antropologe Clara Brakel over de schepping van de aarde. Rond het Tobameer op Sumatra wonen zes Batakvolken. De Dairi Batak groep, die in het afgelegen binnenland woont, is minder bekend. Van oudsher staat de vertelkunst onder de Batakvolkeren hoog aangeschreven. De illustraties van Marjolijn Groustra die erbij worden vertoond zijn geïnspireerd op tekeningen uit magische boeken van de Batak.

Programma:
13.00 - 13.30 Inleiding op de Sumatra tercinta tentoonstelling met aansluitend:

13.30 - 14.15 Rondleiding over de tentoonstelling Sumatra tercinta door conservator en tentoonstellingsmaakster Francine Brinkgreve.

14.15 ­ 14.45 p; 'Indonesië: Weefsels vol symboliek', verhaal en demonstratie op zaal voor jong en oud door Sylvi Puntowati (alle leeftijden).

14.00 - 14.45 Míkeleko leest voor: 'Detective Tagan', het verhaal van het knoflookpotje (7 +).

15.00 - 15.45 Kledingshow: Traditionele kleding van Sumatra, door Esmeralda Zee-Hilal.

16.00 - 16.45 'Dairi Batak verhaal - De schepping van de aarde', door Clara Brakel met illustraties van Marjolijn Groustra (8+).

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl openingstijden: di tm zo 10-17 uur.
Op woensdag is het hele museum GRATIS te bezoeken, inclusief tijdelijke tentoonstellingen. Op de overige dagen geldt een toeslag van ¤ 1,00 voor de tijdelijke tentoonstelllingen.



Ingezonden persbericht