Ingezonden persbericht


Geert Mak te gast in Kleve

"In Europa" - Van Nijmegen tot Srebrenica en verder

In het kader van het "Klever Preußenjahr 2009/2010" heeft het grensoverschrijdende samenwerkingsverband een wel heel bijzondere gast weten te strikken: De Amsterdammer Geert Mak is op de uitnodiging ingegaan en daarmee komt de meest gelezen geschiedschrijver van Nederland ons in Kleef bezoeken. Op zondag 14 maart, vanaf 19.30 uur, draagt hij in Museum Kurhaus Kleve voor uit zijn bestseller "In Europa" en gaat hij met de aanwezigen in gesprek over de weg voor Europa in de 21e eeuw.

"Van Nijmegen tot Srebrenica" - is de ondertitel van de avond en heeft betrekking op de tweede helft van zijn boek, dat de weg beschrijft vanaf Operation Market Garden en het einde van de tweede wereldoorlog tot de recentelijk Balkanoorlogen en het steeds loerende gevaar van het nationalisme. Uitzonderlijk van deze historicus is zijn vertelkunst, waarmee hij in zijn verslag van een eenjarige reis door Europa langs, vanuit geschiedkundig oogpunt, belangrijke plaatsen combineert met talloze geschiedenissen van mensen die er toen waren. Het lukt hem om actuele onderzoeksresultaten van de geschiedeniswetenschap te behandelen, zonder ooit in droog getheoretiseer te vervallen. Werkelijk uniek is ook zijn moed, waarmee hij de blik naar de toekomst richt. Bijna provocerend is de hartstocht waarmee hij een nieuw democratisch Europa bepleit.

Andere in dit kader bijzondere kenmerken van de persoon Geert Mak zijn: Zijn nieuwsgierigheid naar de meningen van zijn publiek. Hij "droomt van een Europees koffiehuis, van een grote tafel, waaraan alle Europeanen zitten. Naar elkaar luisteren en in dat labyrint van woorden, wegen en beelden, in en ondanks alle verweven lijnen, het eigen gezicht herkennen." Aldus Elisabeth Wehrmann bij de toekenning van de Leipziger Boekenprijs in 2008 voor Europese Toenadering. U kunt zeker een geëngageerd, misschien zelfs heftig toekomstgesprek verwachten, dat wordt geleid door het Nederlands - Duitse tandem Wiel Lenders (Bevrijdingsmuseum in Groesbeek) en Thomas Ruffmann (VHS Kleef).

Geert Mak, geboren in 1946 in Vlaardingen, studeerde rechten aan de VU in Amsterdam, was daarna docent voor publiek recht en vreemdelingenrecht aan de universiteit in Utrecht, is sinds 1975 redacteur bij het weekblad De groene Amsterdammer, sinds 1985 vrij redacteur bij het NRC-Handelsblad en bij de VPRO en is daarnaast auteur van een aantal boeken. Voor zijn boek "In Europa" kreeg hij in 2008 de Leipziger Boekenprijs voor Europese Toenadering en in 2009 de Otto von der Gablentzpreis. De Franse regering benoemde hem tot ridder in het Legion d' Honneur.

Volgende boeken zijn in het Duits vertaald: 2007 Die Brücke von Istanbul. Eine Reise zwischen Orient und Okzident, (München 2007), Der Mord an Theo van Gogh. Geschichte einer moralischen Panik, (Frankfurt/M. 2005), In Europa. Jahrhundert (Berlin 20), Das Jahrhundert meines Vaters (Berlin 2005), Wie Gott verschwand aus Jorwerd. Der Untergang des Dorfes in Europa, (Berlin 1999), Amsterdam. Biographie einer Stadt, Berlin, 1992).

De serie lezingen en gesprekken "Europa 1609 - 1989 - 2009" wordt gezamenlijk georganiseerd door: VHS Kleve, Liemers-Niederrhein e.V., NAAN (NiederrheinAkademie-AcademieNederrijn), Stadtarchiv Kleve, Klevischer Verein für Kultur und Geschichte, Kleve Marketing, Museum Kurhaus Kleve, Buren zonder grenzen/Nachbarn ohne Grenzen, Heimatkundeverein Die Düffel/Heemkundekring de Duffelt, Emmericher Geschichtsverein e.V., Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek en wordt ondersteund door de minister-president van NRW.

Kaarten ¤ 5,- /met korting ¤ 2,50 zijn aan de kassa verkrijgbaar. Voor verdere informatie: VHS Kleve, www.vhs-kleve.de, tel. +49 (0) 2821-723118.

Programmaflyer in de bijlage.