Politie Haaglanden

Persberichten 14 maart

Haaglanden, 14-03-2010

Getuigen overval woning gezocht
Den Haag De recherche van Bureau Segbroek zoekt getuigen van een overval op een woning aan de Loosduinseweg, zaterdag 13 maart tussen 15.50 en 16.45 uur. De bewoners, een echtpaar van 69 en 72 jaar, waren in thuis toen de deurbel ging. Op het moment dat de man deze huizes de deur opende, dreigden twee mannen met bivakmutsen met een vuurwapen en drongen de woning binnen. Zij doorzochten het huis en lieten het echtpaar gekneveld achter. De daders gingen er met persoonlijke eigendommen van de slachtoffers vandoor. Van de daders is vanwege de bivakmutsen alleen bekend dat zij in het zwarte gekleed waren.

Heeft u zaterdagmiddag iets opvallends gezien in de omgeving van de Loosduinseweg? Of heeft u anderszins informatie die kan helpen de daders te vinden?

Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Segbroek via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Haagse (85) gewond door omvallende verkeerslichtmast

Den Haag Een 85-jarige Haagse raakte zaterdag 13 maart zwaargewond toen zij werd geraakt door een omvallende verkeerslichtmast. Omstreeks 10.00 uur stak de vrouw met haar 93-jarige echtgenoot de Laan van Meerdervoort over. Een 78-jarige Hagenaar wilde met zijn auto vanaf de Hoefbladlaan de Laan van Meerdervoort oprijden nadat het echtpaar was overgestoken. Op het moment dat de automobilist optrok, zag hij daarbij waarschijnlijk de van links naderende Randstadrail over het hoofd. Een aanrijding was onvermijdelijk. Door de aanrijding kwam de auto tegen een verkeerslichtmast aan, die door de klap omviel en bovenop de Haagse terecht kwam. De vrouw liep hierdoor ernstig hoofdletsel op. De traumaheli bracht een mobiel medisch team ter plaatse. De vrouw werd in zorgelijke toestand naar het ziekenhuis vervoerd waar zij op dit moment nog verblijft. De technische ongevallendienst van Politie Haaglanden onderzoekt de aanrijding.

Brommobiel over de kop

Den Haag Agenten kregen zaterdag 13 maart omstreeks 01.30 uur de melding dat er op de Oostduinlaan een auto over de kop zou zijn gegaan. Ter plaatse bleek het te gaan om een brommobiel met twee inzittenden. Beiden waren niet gewond, maar wel flink beschonken. De bestuurster, een 17-jarige Haagse, blies op het politiebureau 610 ugl en kreeg daarvoor een proces-verbaal. Ook werd haar bromfietsrijbewijs ingevorderd.

Bestuurder trekt de aandacht
Den Haag De bestuurder van een, naar later bleek gestolen, auto trok zaterdag 13 maart omstreeks 13.00 uur de aandacht door op de A12 een onverwachte manoeuvre te maken. Agenten in burger reden achter de auto en besloten het kenteken na te trekken. Al snel bleek dat de auto als gestolen gesignaleerd stond dus besloten zij de auto te volgen. Op de Binckhorstlaan lieten de agenten de auto stoppen en hielden de inzittenden, een 29-jarige man en een 36-jarige vrouw uit Zeist, aan. Omdat de vrouw niet voor opvang van haar zesjarige dochter kon zorgen, mocht deze bij haar blijven. De auto is in beslaggenomen. Op het politiebureau verklaarde de man dat hij de auto geleend had van een vriend. Omdat hij geen rijbewijs heeft, kreeg hij daarvoor een proces-verbaal. De vrouw mocht na verhoor naar huis. De recherche onderzoekt de zaak.

Inbrekers gepakt

Den Haag Na een inbraakmelding in een school aan de Laan van Meerdervoort heeft de politie met behulp van de beveiliging op zondag 14 maart omstreeks 05.00 uur drie mannen aangehouden. De verdachten, Hagenaars van respectievelijk 21, 23 en 26 jaar, zijn voor verhoor overgebracht.

Auto-inbrekers aangehouden

Den Haag Na een melding dat er op de Vrederustlaan in een auto werd ingebroken, hielden agenten zaterdag 13 maart omstreeks 23.45 uur twee Hagenaars van 25 en 26 jaar aan. Een getuige had gezien dat er werd ingebroken en waarschuwde de politie. Bij het zien van de politieauto spatte het duo uiteen, maar werd uiteindelijk aangehouden. Na onderzoek bleek dat zij het dak van een geparkeerde cabrio al hadden opengesneden.

Jongen aangehouden na brandstichting papierbak
Voorburg Agenten kregen vrijdag 12 maart omstreeks 23.15 uur de melding dat er op het Oosteinde, ter hoogte van het station, een prullenbak in brand was gestoken door twee jongens. Op het moment van de melding waren de agenten al in de buurt en zodoende snel ter plaatse. Zij zagen de brandende prullenbak en twee jongens die er bij het zien van de agenten vandoor gingen. De jongens splitsten zich waarop de agenten één van hen volgden. Na een achtervolging wisten zij de jongen, een 14-jarige Rijswijker, aan te houden. De ander wist te ontkomen. De Rijswijker werd ingesloten op het politiebureau en zijn vader werd van zijn aanhouding in kennis gesteld. De jongen mocht zaterdag na het verhoor weer naar huis. De tweede verdachte, een 15-jarige Voorburger, meldde zich zaterdag op het bureau en is eveneens verhoord. Na het weekend wordt met Bureau HALT overlegd of de jongens voor een HALT-verwijzing in aanmerking komen.

Getuigen straatroof gezocht
Rijswijk Een 66-jarige Rijswijkse kwam zaterdag 13 maart hevig overstuur het politiebureau in Rijswijk binnenlopen en meldde dat zij zojuist op de Van Kollaan was beroofd van haar handtas. De vrouw liep omstreeks 14.30 uur op de Van Kollaan toen zij van achteren werd benaderd door een jongen die haar handtas van haar schouder wilde trekken. Omdat de vrouw de tas stevig beet had, viel zij door de worsteling op de grond en bezeerde haar linkerarm en hand. De twee daders gingen er met de tas vandoor in de richting van de Sir Winston Churchilllaan.
De eerste dader was een jongen van Noord-Afrikaanse afkomst van ongeveer 16 jaar oud. Hij was 1m65 à 1m70 lang en had een normaal tot stevig postuur en een kinderlijk, bol gevormd gezicht. Hij had zwart krullend haar wat aan de zijkanten was opgeschoren. Verder was hij gekleed in een zwarte jas tot op zijn heupen met daaronder een spijkerbroek.
Tijdens de beroving heeft de tweede jongen op de uitkijk gestaan aan de overkant van de straat. Ook hij was van Noord-Afrikaanse afkomst en leek iets jonger dan de eerste dader (15 jaar). Hij was ongeveer 1m60 à 1m65 lang en had een mager tot normaal postuur. Ook hij had zwart haar en was gekleed in een zwarte jas tot op zijn heupen. De tas van de Rijswijkse werd korte tijd na de beroving teruggevonden op station Rijswijk. Er bleken enkele persoonlijke eigendommen uit de tas te zijn gestolen.
De recherche van Bureau Rijswijk onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich te melden via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Bestuurder vlucht naar aanrijding
Rijswijk Een 47-jarige Rijswijker besloot vrijdagavond de komst van de politie niet af te wachten toen hij op de kruising van de Sir Winston Churchilllaan en de Strijplaan betrokken raakte bij een aanrijding. Omstreeks 20.30 uur kregen agenten de melding dat er op genoemde kruising een aanrijding had plaatsgevonden. Ter plaatse bleek de bestuurder van één van de autos te zijn weggegaan, zonder auto. Een 58-jarige vrouw uit Geleen zat in de tweede betrokken auto en klaagde over pijn in haar nek. Zij is ter plaatse onderzocht door de GGD maar bleek aan de aanrijding geen letsel over te hebben gehouden. De agenten gingen naar het huis van de tenaamgestelde van de achtergebleven auto, maar troffen de bestuurder niet thuis. Hij meldde zich zaterdag op het politiebureau en zal nog verhoord worden.

Iedereen de BOB
Wateringen Bij een alcoholcontrole op de Poeldijkseweg controleerden agenten zondag 14 maart tussen 07.00 uur en 07.45 uur in totaal 25 bestuurders. Niemand had teveel gedronken en dus mochten alle bestuurders na hun blaastest weer verder rijden.

Tweede flyeractie woninginbraken Westland
Westland - In samenwerking met politievrijwilligers en buurtpreventen ging personeel van Bureau Westland donderdag 11 maart voor de tweede maal de straat op om te preventief te flyeren over de preventie van woninginbraken. Dit keer werden 's-Gravenzande en Wateringen bezocht. De nadruk lag vooral op woningen waar zichtbaar niemand thuis was en die zowel binnen als buiten onverlicht waren. Bij in totaal 32 woningen vonden de bewoners bij thuiskomst een informatie-envelop in de bus. Met deze folders worden ewoners geïnformeerd over de maatregelen die zij zèlf kunnen nemen om de kans op inbraak in hun woning te verkleinen.
De politie in het Westland houdt deze acties de komende tijd nog vaker en bezoekt daarbij steeds andere wijken/kernen.

Vrouw slachtoffer van babbeltruc
Delft Een 87-jarige Delftse vrouw is woensdag 10 maart het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Het slachtoffer kreeg in haar woning aan de Artemisstraat een telefoontje van iemand die zei dat hij van de politie was. Deze man vertelde dat er iemand was aangehouden en dat er een kopie van de bankpas van de vrouw nodig was. Even later kwam een nepagent de pas ophalen. Hij vroeg de vrouw ook naar haar pincode, die de vrouw in haar onschuld gaf. Even later werd het slachtoffer wéér gebeld. Nu door de bank met de mededeling dat haar rekening zou zijn geblokkeerd en dat ze zich nergens zorgen over hoeft te maken. Familieleden die het allemaal niet vertrouwden, waarschuwden de èchte politie. Inmiddels bleek dat er een groot bedrag van haar rekening was gehaald. De vrouw heeft aangifte gedaan. Politie Haaglanden waarschuwt nadrukkelijk voor deze vorm van criminaliteit. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen: geen bank en geen politie. Komt er iemand aan de deur die u deze vraag stelt, probeer dan te onthouden hoe deze er uit ziet en bel onmiddellijk de politie. Ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

Verdachte mishandeling taxichauffeur aangehouden

Delft Nadat hij op zondag 14 maart omstreeks 02.30 uur in de Raamstraat weigerde de taxirit te betalen, mishandelde de 28-jarige passagier ook nog eens de taxichauffeur. Het slachtoffer een 43-jarige Schiedammer raakte gewond aan zijn been en ribben. Gewaarschuwde agenten hielden de man even later in zijn woning aan.

Teveel drank

Delft Surveillerende agenten hielden zaterdag 13 maart een 34-jarige Zoetermeerse automobilist op de Zuidwal staande omdat hij erg langzaam en slingerend over de weg reed. Bij ademanalyse blies de man 600 ugl. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA).

Gek op shag

Delft - Een 27-jarige Roemeense maakte op zaterdag 13 maart, nadat zij pas vier dagen in Nederland was, kennis met het Nederlandse strafrecht. De vrouw probeerde samen met een tot nu toe onbekende handlangster een grote hoeveelheid pakjes shag euro zonder te betalen mee te nemen. In een groothandel aan de Schieweg stopten de vrouwen de shag, met een waarde van 2.400 euro, in twee dozen en laadden deze op de kar.

Bij de kassa wist één van hen de caissière af te leiden, waarna de andere de kassa voorbij liep zonder te betalen. Een alerte beveiliger hield haar staande en droeg haar over aan de politie. Naar de andere vrouw is de politie nog op zoek.

Informatie gewelddadige straatroof gezocht
Zoetermeer De recherche van Bureau Zoetermeer is dringend op zoek naar informatie die kan helpen tot de oplossing van een gewelddadige straatroof, vrijdag 12 maart omstreeks 21.00 uur op de Javalaan. Een 21-jarige Zoetermeerder en een 20-jarige vriend waren met de Randstadrail vanaf de Beatrixlaan in Den Haag naar Oosterheem gekomen en uitgestapt bij de halte Javalaan. Ter hoogte van het aldaar gelegen bouwterrein werden zij onder bedreiging van een mes beroofd door twee Noord-Afrikaanse jongens. Eén van de slachtoffers werd daarbij in zijn bovenbeen geprikt, de ander in zijn hand en bovenbeen. De daders gingen er met een aanzienlijk geldbedrag vandoor in de richting van de Tobias Asserlaan.
Agenten werden gealarmeerd en zetten direct een grootscheepse zoekactie op touw waarbij ook de politiehelikopter en agenten te paard werd ingezet. De daders werden niet meer aangetroffen.

De daders waren twee Noord-Afrikaanse jongens. Eén van hen was 16 à 17 jaar oud, de ander circa 20 jaar oud. Zij waren 1m60 à 1m70 lang en hadden kort donker haar. Eén van de daders was gekleed in een grijze jas en droeg een petje. De tweede dader droeg een donkere jas met capuchon.
De recherche onderzoekt de zaak en is dringend op zoek naar informatie. Heeft u vrijdagavond iets gezien van deze beroving of wellicht de twee Noord-Afrikaanse jongens met blauwe jassen gezien in de Randstadrail? Heeft u anderszins informatie die kan helpen de daders te vinden? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Zoetermeer via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Zakkenroller gepakt

Zoetermeer Een 18-jarige Hagenaar moest zondag 14 maart omstreeks 02.15 uur spreekwoordelijk met zijn billen bloot toen hij een gestolen telefoon in zijn onderbroek had verstopt. Een bezoekster van een discotheek aan de Amerikaweg wilde haar telefoon pakken, maar constateerde dat deze was verdwenen. Omdat zij vermoedde wie de dader was, ging zij samen met de portier op zoek. Samen vonden ze de verdachte die de telefoon in zijn onderzroek verborgen had. Gewaarschuwde agenten namen de Hagenaar mee naar het bureau.