GroenLinks Midden Drenthe

Voorkom boskap in Aa en Hunze Grote tekst


Zondag 14 maart 2010, 16:01u - hans groen
Voorkom boskap in Aa en Hunze

De provincie is voornemens om morgen het bos weg te kappen bij de fietstunnel en fietsbrug Eext. Morgen start echter het broedseizoen en dan is het volgens de Boswet verboden om nog te kappen. Verzamelen bij de carpoolplaats (afslag Gieten en dan weer even terug rijden of via Asserstraat Gieten).

Wellicht heeft u in de pers kunnen lezen, zien en horen dat er over de toch verrassende aanvang van de kapwerkzaamheden e.e.a. in de media is verschenen.
De provincie lijkt het risico voor lief te nemen dat de bestemmingsplan wijziging wordt verworpen.

De verwachting was echter dat alle te kappen bomen afgelopen week zouden zijn verdwenen.
Er is tot op heden slechts een deel bij de fietstunnel en de fietsbrug Eext weggehaald.

Dat brengt ons op het volgende. Op 15 maart begint het broedseizoen en de Boswet verbiedt het vanaf dan om bomen te kappen. De provincie geeft aan het bos te hebben geïnspecteerd op aanwezige nesten en meent toch door te kunnen gaan. Dat doet echter niets aan de wettelijke bepalingen af.
Hiermee begaan zij dus een overtreding van de boswet en daar willen wij maandag een stokje voor steken.

Derhalve roept ik iedereen op om maandag a.s. om 07.30 uur te verzamelen bij de fietstunnel.
Daar is Netty Weijenberg van de Groen Links fractie Aa en Hunze ook aanwezig. Zij heeft de moed om zich voor onze zaak in te spannen en zal ook iemand meenemen van de provincie.
De pers zal waarschijnlijk ook aanwezig zijn. Aldaar zullen we trachten de kap te stoppen en in elk geval over het broedseizoen te tillen. Intussen zal de Raad van State ook haar uitspraak hebben gedaan.

Het is van belang (ik weet dat het een onmogelijk moment en idem tijd is) dat we daar met zoveel mogelijk omwonenden staan. Dit wordt echt onze laatste kans om de kap te voorkomen.

Ik hoop dat we met zoveel mogelijk gelijkgestemden aanwezig zullen zijn.

Tot maandag 15 maart 2010.