HeerlenMondiaal

Heerlen, 14 maart 2010

Persbericht

HeerlenMondiaal vraagt aandacht voor mondiale paragraaf in coalitieakkoord.

Per brief van 14 maart 2010 aan de politieke partijen in de nieuwe gemeenteraad van Heerlen en in het bijzonder de partijen die een coalitie gaan vormen, heeft HeerlenMondiaal aandacht gevraagd voor een mondiale paragraaf in het coalitieakkoord.

"Het zijn ook na de verkiezingen spannende en enerverende tijden. U vormt momenteel een nieuwe coalitie en een nieuw college van burgemeester en wethouders. Vele onderwerpen passeren daarbij de revue".

In dit verband heeft voorzitter Harrie Winteraeken van HeerlenMondiaal aandacht voor het mondiaal beleid gevraagd: "Een mondiale paragraaf mag niet ontbreken in het op te stellen coalitieakkoord. Het plaatst de nieuwe coalitie in een breder perspectief en het biedt ondanks de vele problemen in Heerlen zelf, de mogelijkheid voor het tonen van solidariteit met een heel groot deel van de wereldburgers die er nog veel slechter voor staan".

HeerlenMondiaal heeft daarbij de onderstaande suggestie voor een mondiale paragraaf gedaan.

Voorstel: Mondiale paragraaf voor het coalitieprogramma 2010 - 2014

Het Mondiaal Beleid (VNG 2009: 'Gemeentelijk Internationaal Beleid') zal de komende periode voortgezet en verdiept worden. 'Mondiaal op eigen schaal', zoals de VNG dit beleid ook noemt, gaat over concrete manieren om op lokaal niveau mede verantwoordelijkheid voor het wereldgebeuren te nemen. Er zijn wereldwijd grote veranderingen gaande, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, energie, verhoudingen arm/rijk, migratie, vredesproblematiek enz.

Gemeentelijk Mondiaal Beleid betreft dan ook heel concrete zaken als hoe omgaan met milieu en energie, vervoer, inkoop en consumptie. Daarbij zullen de Millenniumdoelen centraal staan. Daarnaast het bestrijden van armoede hier (zoals verder weg), de kansen van kinderen in het onderwijs (hier en wereldwijd) e.d.

Blz. 2.

Heerlen is sinds 2009 Millenniumgemeente. De gemeente heeft op deze gebieden een dubbele taak: enerzijds het handelen binnen de eigen gemeentelijke organisatie verbeteren en anderzijds het draagvlak voor de nodige veranderingen bij haar burgers versterken. Aan beide willen raad en college serieus invulling geven.

Een belangrijke partner bij de concretisering van Millenniumbeleid is het platform HeerlenMondiaal en haar taakgroep Heerlen Millenniumgemeente. De projectsubsidies aan het platform HeerlenMondiaal en de deelnemende groepen zullen dan ook de komende 4 jaar voortgezet worden.


---