Jeroen en Sebastiaan Bleekemolen beste Nederlanders in Porsche Supercup Bahrein

Bahrein, 14 maart 2010 - De broers Sebastiaan en Jeroen Bleekemolen zijn dit weekend in Bahrein hun internationale racecampagne in de Porsche Supercup begonnen. In de meest competitieve merkencup ter wereld claimde titelverdediger Jeroen een 5de en 2de plaats, terwijl Sebastiaan na een mager resultaat in race 1 (17de) sterk terug kwam met een toptien-klassering in de tweede heat. ,,Het is mooi dat Jeroen en ik in beide manches de beste Nederlanders waren'', aldus Sebastiaan.

Haarlemmer Sebastiaan Bleekemolen is verheugd weer deel uit te maken van de Porsche Supercup. Na een jaar afwezigheid keerde de 31-jarige coureur van Aevitae Bleekemolen Racing dit weekend terug in de internationale topklasse. ,,Het is genieten om er weer bij te zijn'', geeft Sebastiaan Bleekemolen aan. ,,Alle 25 coureurs kunnen goed rijden. Dit is echt racen. Het is heel bijzonder om hier tussen te zitten.''

Kwalificatie
Helaas voor Sebastiaan Bleekemolen was zijn Porsche niet optimaal. ,,Ik heb het hele weekend remproblemen gehad. Bij het aanremmen van de bochten blokkeerde de boel. Daardoor kwam het er in de kwalificatie niet helemaal uit. Ik had gehoopt dat ik voor de twee races verder naar voren zou komen dan een 15de en 13de startpositie'', legt hij uit. Ook broer Jeroen, die de afgelopen twee seizoenen op overtuigende wijze het kampioenschap veroverde, had geen perfecte kwalificatie. ,,Ik had heel veel last van overstuur, waardoor ik het moest doen met een 5de en 3de startpositie. Ik had graag wat verder naar voren gezeten'', aldus de Aerdenhoutse titelverdediger.

Race 1
Vooral tijdens de eerste heat, die zaterdag op het circuit van Bahrein werd verreden, viel op dat de banden veel te lijden hebben. De vernieuwde Porsche, die sneller is en met een fraaie en brede achtervleugel is uigerust, is erg belastend voor het racerubber. ,,De afbouw van de banden was extreem'', vertelde Sebastiaan na afloop. ,,Het is normaal dat je aan het eind van de race per ronde een seconde of twee langzamer bent dan aan het begin van de wedstrijd. Die afbouw was dit keer liefst vijf tot zes tellen. Dat is een megaverval. Mijn banden waren in de slotfase compleet vernield, terwijl ik er toch geen rare dingen mee heb uitgehaald. Gevolg was wel dat ik de nodige plaatsen verloor aan het eind. Daardoor kwam ik helaas niet verder dan stek 17. We moeten via testwerk gaan uitzoeken hoe we dit bandenprobleem kunnen oplossen. Dat is een punt van aandacht.'' Broer Jeroen kende in de openingsmanche een goede start. Hij schoot naar voren van beginplek 5 naar positie 3. ,,Maar door veel overstuur kon ik de snelheid van de top niet bijbenen en viel ik terug naar de vijfde stek. Dat was teleurstellend, want ik was de laatste 18 races in de Porsche Supercup steeds op het podium geëindigd'', aldus de regerend kampioen.

Beste seizoen
Sebastiaan Bleekemolen was zondag geprikkeld om een sterk resultaat neer te zetten. Hij stelde vooraf aan het seizoen immers dat 2010 zijn beste jaar tot nu toe moet worden. Die woorden zette hij kracht bij door als een raket van start te gaan in race 2. Na de eerste van tien circuitomlopen had Sebastiaan zich opgewerkt van plek 13 naar 8. ,,De eerste vier ronden gingen supersnel. Daarna begon helaas de bolide weer in te storten en moest ik hard verdedigen. Uiteindelijk ben ik als 10de en dus netjes in de toptien gefinisht. Als we de auto in de toekomst constanter kunnen krijgen en ook in de tweede helft van de wedstrijd goed kunnen meekomen, kan het dit seizoen alleen nog maar beter worden'', aldus Aevitae Bleekemolen Racing-piloot Sebastiaan. Broer Jeroen kwam vandaag ook beter mee dan op de zaterdag. ,,De monteurs hadden sinds race 1 wat dingen aan de Porsche aangepast en dat werkte beter. Bij de start kon ik Nick Tandy passeren en lag ik direct tweede. Hoewel ik mijn ploeggenoot en tweevoudig racewinnaar René Rast net niet kon bijhouden, heb ik vandaag een goede race kunnen neerzetten. Met een tweede plaats kan ik zeker tevreden zijn'', aldus Jeroen Bleekemolen.

Snelste Nederlanders
In het zeer competitieve veld met 25 deelnemers van veertien verschillende nationaliteiten, doen vier coureurs van Hollandse bodem mee. Viervoudig cup-kampioen Patrick Huisman finishte in Bahrein als 19de en 12de, terwijl Robert van den Berg in race 2 als 18de is geklasseerd. ,,Jeroen en ik waren dus beide keren de snelste Nederlanders. Dat is een mooie prestatie'', besluit Sebastiaan Bleekemolen.

Kalender
De Porsche Supercup, die steevast in het voorprogramma van de Formule 1 optreedt, verkast nu naar Europa. Op 9 mei is de volgende race in Barcelona. De klasse zal dit jaar ook actief zijn op de fraaie circuits van Monaco, Valencia, Silverstone, Hockenheim, Budapest, Spa-Francorchamps en Monza.

Uitslagen Porsche Supercup in Bahrein:
Zaterdag 13 maart 2010, race 1: 1. René Rast (Dui) 10 ronden in 25.52,419, 2. Stefan Rosina (Slo) op 0,331 seconde, 3. Jan Seyffarth (Dui) op 2,536, 5. Jeroen Bleekemolen op 5,313, 17. Sebastiaan Bleekemolen op 39,716.

Zondag 14 maart 2010, race 2: 1. René Rast (Dui) 10 ronden in 25.51,077, 2. Jeroen Bleekemolen op 2,171 seconden, 3. Nick Tandy (GBr) op 4,494, 10. Sebastiaan Bleekemolen op 33,215.

Stand: 1. Rast 44 punten, 2. Rosina 32, 3. J. Bleekemolen 30, 13. S. Bleekemolen 7.


---



Ingezonden persbericht