KNHS

KNHS indoor kampioenschappen dressuur Wanroij
14 maart 2010

WANROIJ (KNHS) - Het hippische centrum in Wanroij was zaterdag het decor van de KNHS indoor kampioenschappen dressuur, in vijf verschillende klassen. In de twee hoogste klassen (Z1 en Z2) vond er een overkamping plaats tussen de acht hoogst geplaatsten van de eerste wedstrijd. Lotje Schoots (Abcoude) zette tweemaal een goede prestatie neer met Wonja KH (v. Rhodium), terwijl Carolien Reverdink (Warnsveld) met The Rits R&B (v. Rohdiamant) in de klasse Z1 geen concurrentie duldde.

Klasse Z2

In de klasse Z2 waren het twee wedstrijden die de beslissing brachten wie zich mocht laten huldigen als kampioen van deze zwaarste klasse van deze KNHS indoor kampioenschappen dressuur. Lotje Schoots (21) (Abcoude) ging van start met Wonja KH, waarmee ze in 2009 het Z1 kampioenschap had gewonnen. In de eerste proef zag het er vanaf de kant minder fraai uit dan het voelde. "Misschien dat Wonja zich in het lichaam iets te strak hield, maar er werd een mooie stap getoond, terwijl deze amazone de technische onderdelen heel goed voor elkaar had. Vooral de appuyementen zagen er zeer goed uit", aldus juryvoorzitter Adrie Hamoen.
"Ik heb in de eerste proef erg fijn gereden en ben enorm tevreden. Het is natuurlijk geen proef waar ik wereldkampioen mee zou zijn geworden, maar Wonja is nog jong en moet nog veel leren. Voor wat het paard nu kan heeft zij zich in beide wedstrijden van de beste zijde laten zien. Met dit paard heb ik echt problemen gehad met de wissels. Het heeft veel tijd gekost voordat ze snapte wat er moest gebeuren, maar toen ze eenmaal doorhad wat er gebeuren moest deed ze het goed. In de Kür op muziek liep Wonja even gemakkelijk door de wissels als in de eerste proef en was er ook minder spanning. Ik reed op muziek van de oude Kür van Reine op muziek van 'Cant hurry love', dus denk niet dat deze muziekkeuze deel uitmaakt van een soort verwerkingsproces. Maar deze zege is wel een mooie morele opsteker voor me", aldus Lotje. Maarten van der Heijden, die als voorzitter van de jury van de Kür fungeerde, waar ook oud-international Sven Rothenberger deel van uitmaakte, vond de Kür van Lotje heel correct en met lef gereden. "Een puntje van kritiek is dat het paard af en toe ven te open was in de aanleuning. De Kür zelf was mooi symmetrisch, waarbij de muziek de getoonde oefeningen heel mooi ondersteunt".
Op de tweede plaats eindigde Geert-Jan Rateland (23) ('s-Gravenzande) met Lewis (v. Latimer). "Een mooie Kür, waarbij het paard steeds een mooie oprichting toonde. Daarbij bleef Lewis steeds mooi in de aanleuning. Geert-Jan vormt een mooie combinatie met zijn Lewis, waarbij er gedurende de gehele rit sprake is van een heel mooie harmonie. Als je dan toch een minpuntje moet maken dan waren de keertwendingen in de verzamelde stap iets te groot", aldus Van der Heijden.
Op de derde plaats eindigde Kim Schmid (20) (Zwijndrecht) met Theodoor (v. Métall), die als achtste en laatste wist door te dringen tot de finale. "Deze amazone reed een heel fijne Kür. Opvallend was dat alle overgangen die ze reed perfect werden geaccentueerd door de muziek. Wat je zag hoorde je terug in de muziek en wat je hoorde in de muziek zag de combinatie doen. Een paard dat zeer werkwillig is, misschien niet de laatste beweging in huis heeft, maar in alle getoonde onderdelen werd de proef overtuigend en zonder fout gereden", aldus Van der Heijden. .

Klasse Z1

In de klasse Z 1 ging de zege tweemaal naar Carolien Reverdink (35) (Warnseld) met The Ritz R&B. Een titel die niet helemaal uit de lucht kwam vallen, want in 2009 werd deze combinatie in de Z-dressuur al Gelders outdoor kampioen, terwijl de ze op de Hippiade als derde eindigde. Deze amazone combineert haar werk als manager van een Hogenboom Vakantiepark met het zelf beoefenen van de paardensport. Daarnaast geeft ze nog drie avonden per week les en heeft ze samen met Ingrid Lammertink 'Creative Dressage Innovation www.tackshopholland' opgericht. Een bedrijf dat vernieuwende ruitersportartikelen op de markt brengt.
"Mijn paard en ik heb twee geheel verschillende proeven laten zien. De eerste miste de overtuiging en ik was zelf misschien nog wel het meest verbaasd dat we die wedstrijd gewonnen hadden. Vlak voor we de ring in moesten viel iemand van het paard. Dat paard had zeker 60 meter bokkend door de baan afgelegd voordat ze er af viel. Alle paarden waren daardoor even van slag en tot overmaat van ramp sloeg een paard dat dichtbij me in de buurt stond ook nog eens naar ons. We werden niet geraakt, maar The Ritz was duidelijk van slag. In de proef liep hij naar mijn gevoel niet. Het beeld blijft mooi, omdat het een mooi paard is. Daarnaast heb ik mijn paard technisch goed voor elkaar, maar ik was echt teleurgesteld, mede omdat we ook nog eens een fout maakten", vertelde Carolien.
De voorzitter van de jury, Jeff Heystek, had in de eerste wedstrijd een zeer goede kopgroep aangetroffen. "Carolien reed een mooie gelijkmatige proef, waarbij ze steeds goed op het paard inwerkte. De combinatie oogde steeds sympathiek. Misschien niet het beste paard van de wedstrijd, maar wel een uiterst correct gereden proef", aldus Heystek
Jessica Nijpjes (25) (St. Laurens) met Vigo (v. Flemmingh) en Geert-Jan Rateland met Diamond (v. Diamnod Hit) eindigden in de eerste wedstrijd op een gedeelde tweede plaats. Het paard van Nijpjes toonde volgens Heystek heel mooie drafreprises, maar was in stap iets kort, terwijl het paard van Raateland een paar grote fouten maakte in de middengangen. "Een heel goed paard, waarbij de balans rustig indrukwekkend genoemd mag worden" aldus Heystek. Op de vierde plaats eindigde Jennifer Sekreve (29) (Amstelveen) met de zeer indrukwekkende Witsche, die van Ferro afstamt. "Een paard dat zeer correct door de amazone werd voorgesteld. Opvallend zijn de takt en de regelmaat, waarbij ook de galopreprise opvallend goed was", aldus Heystek. In de voor Reverdink beslissende tweede wedstrijd voelde haar paard perfect aan. "Ik heb maar even los gereden, want het gevoel was er helemaal. Mijn enige zorg was er voor te zorgen dat hij fris bleef. Vanaf de eerste pas voelde ik dat mijn paard er aan wilde trekken. Daarna ging het als vanzelf en vanaf nu ga ik proberen er Z2 mee te rijden. Ik kwam echt na de eerste wedstrijd uit de ring met een gevoel dat we teleurstellend hadden gepresteerd. Na deze tweede wedstrijd kwam ik de ring uit met het gevoel dat we niet beter hadden kunnen presteren, en dat is best een prettig gevoel", aldus Carolien Reverdink, die dit paard kocht samen met Albert Oosting, beter bekend als 'de snor'. "Oosting is een groot kenner van paarden en toen wij dit paard zagen raadde hij me aan me geen seconde te bedenken en dit paard te kopen".
Jennifer Sekreve nam in de tweede wedstrijd revanche. De Ferro-zoon beschikt over een indrukwekkend bewegingsmechanisme en werkte zich dankzij onder andere een heel mooie galopreprise op naar de tweede plaats in de einduitslag, voor Jessica Nijpjes met Vigo. In deze klasse waren naast The Ritz, Witsche, Vigo en Diamond nog een paar zeer kwaliteitsvolle paarden te zien, zoals de Ferro-dochter Wineo van Florentine Rootveld, Willem Alexander (v. Negro) van Charles van Belle en de van Jazz afstammende Watteau van Letty Roseboom. Deze laatste is misschien wel het beste paard dat in de Z1 en Z2 rubrieken van start ging.

Klasse M2

De Zeeuwse Wilma Salm (20) (Yerseke) schreef met Zazou (v. San Remo) het kampioenschap in de klasse M2 op haar naam. De jury was in deze rubriek behoorlijk verdeeld in het waarderen van de getoonde proeven. Wilma Salm stond bij het ene jurylid op de eerste plaats en bij het andere derde. Bij de als tweede eindigende Margreet Prosman (27) (Harmelen) was het met Hch S So What (v. Sandro Hit) net andersom. Lynne Maas (28) (Schiedam) werd met Zamora (v. Krack C) toch een beetje het slachtoffer van deze verdeeldheid bij de twee juryleden. Zij stond bij één jurylid op de tweede plaats, heel dicht achter de combinatie die dit jurylid op de eerste plaats had staan, terwijl het andere jurylid Lynne Maas slechts de elfde klassering toedichtte met ruim vier procent achterstand op haar nummer één. Wilma Salm maalde er niet om. "Ik moest als eerste binnenrijden en dacht 'yes', nu moet het gebeuren. In de drafreprises heb ik zonder meer goed gescoord. Ik heb mijn rit op video teruggezien en zag dat mijn paard steeds een mooi beeld bleef tonen, waarbij ook het gedragen zijn sterk naar voren kwam. De galoponderdelen hadden misschien iets sprekender uitgevoerd mogen worden. Zazou is een zesjarige merrie, waarvan de eigenaresse me een tijdje terug vroeg of ik dit paard voor haar wilde rijden, omdat zij zelf iets te weinig tijd had. Ik ben ontzettend blij dat ik Zazou mag rijden, want het is een werkwillig paard, dat misschien qua beweging niet het allerlaatste in huis heeft, maar dat door haar inzet en wil om te werken ruimschoots compenseert", vertelde Wilma, die nu iedere dag zes paarden te rijden heeft en de Masterclass in Deurne succesvol heeft afgerond.

Klasse M1

In de klasse M1 ging de zege afgetekend naar Callista Leeuwerke (29) (Winschoten) met Zhivago, die afstamt van de hengst Londonderry. Callista, die haar rechtenstudie heeft afgerond, werkt drie dagen per week op een advocatenkantoor, waar zij zich hoofdzakelijk bezighoudt met privaat- en bedrijfsrecht. Haar overige tijd houdt zij zich, samen met haar vriend Claus Beishuizen, bezig met het opleiden van jonge paarden. "Dit paard heb ik samen met Gert Willem van Norel (Wapenveld) in eigendom. Hij dacht dat Zhivago perfect bij mij zou passen en dat blijkt nu ook het geval te zijn. Ik vind Zhivago een plaatje om te zien, maar belangrijker is dat hij over drie voortreffelijke basisgangen beschikt en over een enorm meewerkend karakter. Dit is zo'n paard dat je iedere dag met plezier uit de box haalt, omdat Zhivago altijd zin heeft om te gaan werken", zegt Callista. Als je dressuur rijdt, uit Winschoten komt en goede relaties hebt met Van Norel, dan is de link snel gelegd met Jack en Christa Laarakkers. "Daar heb ik in het verleden wel paarden voor gereden en ik ben er nog steeds kind aan huis, maar ik heb mijn eigen weg gekozen", aldus Leeuwerke.
In de proef wist zij haar paard optimaal geconcentreerd te houden. Op zich al een opgave, omdat de paarden die in de hoofdring moeten gaan presteren allemaal langs de tweede ring moeten lopen, wat soms een wat onrustige sfeer veroorzaakte. "Maar er ging gedurende de proef gelukkig niets fout", aldus Callista.
De M2 proef werd o.a. beoordeeld door mw. Van der Heijden en zij had een mooie wedstrijd gezien. "In onze wedstrijd hadden we een kopgroep van vijf heel fijne paarden, die zeer professioneel werden voorgesteld. Daarna viel er toch een klein gaatje. Wat ik jammer vond was dat vele combinaties met een te hoog tempo de oefeningen afwerkten. Leeuwerke reed een zeer correcte proef, waarin het paard heel veel lossigheid toonde en waarbij vooral de heel fijne galop opviel. Het was een genoegen om naar deze combinatie te kijken, ook al omdat alle onderdelen in de proef zeer correct werden uitgevoerd". Miranda van Mierlo (39) (Valkenswaard) eindigde op de tweede plaats met Prodimed Varaghe (v. Future). "Een paard dat ook met heel veel veer door de baan ging, met een heel fijne natuurlijke oprichting. Het zocht zo af en toe even de hand op, waardoor de balans soms werd verstoord, maar met heel veel kwaliteit in alle drie de basisgangen". Op de derde plaats eindigde Jessica Buying (24) (Rotterdam) met de van Sunny Boy afstammende TC Sting. "Een paard met heel veel oprichting en bij vlagen met nog een fractie meer veer in het lichaam dan het paard dat we op de tweede plaats hadden staan. Helaas had deze combinatie af en toe storingen in de aanleuning, waardoor de balans verstoord raakte. De winnaar liep er wat ons als jury betreft echt uit, maar daarna waren de verschillen echt minimaal", aldus mw. Van der heijden.

Klasse L2

In de klasse L2 ging de zege overtuigend naar Lilian Merx (21) uit Oisterwijk met de van United afstammende vijfjarige Alone, die door de familie Merx - net als alle andere paarden die zij rijdt - zelf is gefokt. "Ik wilde met lef en durf mijn proef rijden en dat is me gelukt. Alone was scherp, schrok zelfs even een keer, maar ik had direct weer de volledige controle", vertelde de amazone, die haar studie voor een baan in het bank- en verzekeringswezen heeft afgerond. "Ik ben nu alleen met de paarden bezig en kijk dat een jaar aan, en als me dat bevalt zou het best kunnen zijn dat ik full time inde de paarden ga. Ik heb naast dit paard nog een achtjarige waarmee ik nu in de klasse ZZ Licht van start hoop te gaan. Met dat paard maak ik echt alles voor de eerste keer mee en dat is heel erg leuk. Daarnaast rijd ik nog twee zesjarige paarden en een vierjarige. Al deze paarden zijn door onszelf gefokt en dat zorgt er voor dat je een heel speciale band met deze paarden hebt", vertelde Lilian.
Jurylid Peggy Vermaat was van mening dat zij in de klasse L2 een sterke kopgroep van zes combinaties had waargenomen met aansprekende paarden. "De winnende combinatie ging met veel afdruk door de baan, voerde alle oefeningen correct uit en reed ook heel netjes. Een combinatie die bij mij bijna 70% scoorde en dat wil iets zeggen over haar niveau".
Op de tweede plaats eindigde Saskia Poel (21) (Helmond) met Zazou (v. Turbo Magic). "Een combinatie waarbij vooral de steeds aanwezige natuurlijke balans van het paard enorm aansprak. Daarnaast werden alle gevraagde onderdelen netjes en correct afgewerkt". Als derde eindigde Margot Kostelijk (24) (Hoorn) met de eveneens van United afstammende Anieni K. "Vooral de draf van deze combinatie was zeer aansprekend, mede door het mooie ritme waarin deze basisgang werd uitgevoerd. Jammer was dat de overgangen in de verschillende tempo's even nadrukkelijker gemarkeerd hadden mogen worden", aldus Peggy Vermaat.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Alle uitslagen zie:
http://www.knhs.nl/overview2.asp?pCatID=18213&CatID=18775&ppCatID=&ID= &style=0&zoomstyle=0&men=

Klasse Z2:


1) Lotje Schoots (Abcoude) - Wonja KH - 69.24%
2) Geert-Jan Raateland ('s-Gravenzande) - Lewis - 68.10%
3) Kim Schmid (Zwijndrecht) - Theodoor - 67.45%

Klasse Z1:


1) Carolien Reverdink (Warnsveld) - The Ritz R&B - 66.76%
2) Jinnifer Sekreve (Amstelveen) - Witsche - 65.25%
3) Jessica Nijpjes (St. Laurens)- Vigo - 65.00%

Klasse M2:


1) Wilma Salm (Yerseke) - Zazou - 67.00%

2) Margreet Prosman (Harmelen) - Hch S So What - 66.33%
3) Lynne Maas (Schiedam) - Zamora - 64.17%

Klasse M1:


1) Callista Leeuwerke (Winschoten) - Zhivago - 67.83%
2) Miranda van Mierlo (Valkenswaard) - Prodimed-Varaghe - 65.33%
3) Jessica Buying (Rotterdam) - TC Sting - 65.00%

Klasse L2:


1) Lilian Merx (Oisterwijk) - Alone - 67.33%
2) Saskia Poel (Helmond) - Zazou - 66.67%

3) Margot Kostelijk (Hoorn) - Anieni-K - 66.67%

Foto Lotje Schoots en Wonja KH door: www.melissen.net