Ingezonden persbericht


Persbericht SP Gelderland

Gelderse SP wil dat onterechte declaraties alsnog volledig terugbetaald worden

Gelderse bestuurders die ten onrechte bonnetjes declareerden, moeten deze tot op de laatste cent terug betalen, stelt de SP-fractie in reactie op een onderzoeksrapport van Deloitte dat woensdag in de provinciale commissie besproken wordt. Het rapport kwam er nadat de SP september 2009 schriftelijke vragen gesteld had over het declaratiegedrag van de leden van het college van gedeputeerde staten van Gelderland.

Het college van GS heeft onlangs het in november 2009 beloofde stuk over de declaraties van gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin naar buiten gebracht. Het bestaat uit een onderzoeksrapport van Deloitte over alle in 2009 declareerde uitgaven van collegeleden en een reactie daarop van het college van gedeputeerde staten. De SP is blij met het onderzoek maar de reactie van het college stelt de SP teleur.

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van de SP in september 2009 deed het college het nog voorkomen als of er eigenlijk niets aan de hand was. Slechts voor de zekerheid zou nog een onafhankelijke derde naar de complexe materie kijken.

Uit het rapport van Deloitte blijkt echter dat het vermoeden van de SP bevestigd wordt en dat er inderdaad declaraties onterecht waren gedaan, zoals een coachgesprek tijdens een diner of declaraties boven het toegestane maximum. Vooral dat laatste kwam in 2009 vaak (21 keer) voor. Het blijkt ook dat declaraties te laat werden ingediend, onvolledig zijn of niet over de nodige handtekeningen beschikken.

SP statenlid Agnes Lewe die de schriftelijke vragen stelde, is niet tevreden met de reactie op deze bevindingen door het college. Lewe "Ook al gaat het nergens om spectaculaire bedragen enige zelfkritiek was aan de orde geweest, maar in de reactie van het college vinden we daar niets van terug. Bovendien wil het college niet alle onterecht ontvangen bedragen terug storten maar slechts een deel. Voor de SP is het echter niet meer dan normaal dat onterecht gedeclareerd geld tot op de laatste cent wordt terug gestort."

De SP vindt het bovendien ongepast dat het college de verantwoordelijkheid voor de gemaakte fouten afschuift op de ambtenaren die de toelichtingen op de declaratieregels hebben opgesteld. Lewe: "Dat is een rare gedachtegang. De politieke verantwoordelijkheid voor ambtelijke stukken ligt altijd bij het college zelf. Het gaat dan ook niet aan dat het college declaraties die zijn uitgekeerd op basis van een fout ambtelijk stuk niet wil terugbetalen. Het gaat hier niet om grote bedragen, een bedrag van ¤ 453,60 in 2009, maar wel om een belangrijk principe. De leden van het college krijgen goed betaald, hebben een ruime vaste onkostenvergoeding en bovendien een belangrijke voorbeeldfunctie. Het gaat hier wel om gemeenschapsgeld."

Een derde punt van kritiek is dat het college alleen declaraties uit 2009 heeft laten onderzoeken en ook alleen foute declaraties uit 2009 terug wil betalen. Terwijl het voor de hand ligt dat ook in 2008 fouten zijn gemaakt omdat ook in 2008 dezelfde regelwerk met alle fouten van dien is gehanteerd. De SP zal tijdens de behandeling van dit onderwerp tijdens de provinciale commissie ABF van 17 maart, het college dan ook vragen alle door Deloitte als foute aangetoonde declaraties terug te betalen en daarnaast ook de foute declaraties uit 2008.

Anders omgaan met declaraties

In november 2009 tijdens de behandeling van de begroting pleitte de SP fractievoorzitter Eric van Kaathoven al voor een sober en transparant declaratiebeleid: "Is het echt nodig om een enkel kopje koffie te declareren? Of een paar glazen bier met een sigaartje? En moet de gemeenschap echt opdraaien voor een permanente reisverzekering, al die maaltijden en diners buitenshuis - een enkele daarvan tussen twee collegeleden met partners - , een filmpje in het hotel, een aktetas en een coach (voor 416,50 euro per gesprek), het lidmaatschap van het Haagse perscentrum Nieuwspoort?"

Gedeputeerden beschikken over een zeer goed inkomen (meer dan 7.000 euro bruto per maand) en ontvangen daarnaast een vaste onkostenvergoeding ter hoogte van 7.500 euro per jaar. De Commissaris van de Koningin ontvangt een onkostenvergoeding van circa 20.000 euro per jaar. De leden van Gedeputeerde Staten kunnen gebruik maken van een dienstauto. De belastingbijtelling voor 'privegebruik' wordt door de provincie ook nog eens vergoed. De SP vraagt zich af of het dan werkelijk nodig is om ook nog eens gemiddeld elf duizend euro (11.162 euro om precies te zijn) aan bonnetjes te declareren? Gezamenlijk gaat het om 89.303 euro volgens gegevens van RTL.

Zie ook:
-De antwoorden op de schriftelijke vragen van de SP, http://www.gelderland.sp.nl/bericht/38119/091104-onduidelijkheid_over_declaraties.html -De vragen van de SP van september 2009,
http://www.gelderland.sp.nl/bericht/36778/090916-vragen_sp_over_gelderse_bonnetjes.html)

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht