Zeehondencreche Pieterburen

Gezond weer naar huis

Op zaterdag 13 maart werden er weer vier zeehonden vrijgelaten in de Dollard. Onder hen was Hayo, de 150ste zeehond die vanaf 1 januari 2010 is vrijgelaten. Vrijlaten is altijd een feestje, maar ditmaal toch met een zorgelijk randje. Het lijkt wel of alle cijfers in de zeehondenopvang dit jaar naar recordhoogte stijgen. En dat is zeker geen goed teken.
Vanaf 1 januari heeft de Zeehondencrèche 150 zeehonden vrijgelaten. Daarvan waren 125 longwormpatienten van de gewone zeehond en 25 jonge grijze zeehonden. Van die laatste groep was een deel tijdens de zoogperiode de moeder kwijtgeraakt, maar er waren ook al longwormpatienten onder de grijze zeehonden. Dat is tot nu toe vrijwel nooit voorgekomen.

In dezelfde periode kregen we 130 longwormpatienten van de gewone zeehond binnen en 46 jonge grijze zeehonden. Ter vergelijking: vorig jaar in dezelfde periode kregen we 50 zieke gewone zeehonden en 34 grijze zeehonden in de opvang.
Het blijft maar doorgaan. Nog dagelijks worden doodzieke zeehonden binnengebracht.
Natuurlijk zijn we blij dat we de meeste na een paar maanden van intensieve zorg weer sterk en gezond kunnen vrijlaten. Het heeft de afgelopen periode wel een zware wissel getrokken op onze medewerkers, die op een bepaald moment meer dan 100 zeehonden viermaal per dag met de hand moesten voeren: 400 bakjes vispap, 400 keer verkleden...

Nu is het iets rustiger geworden: we hebben nog "maar" 100 zeehonden in de crèche, waarvan een groot deel geen individuele zorg meer nodig heeft. Dat geeft ons de gelegenheid om volop aan de slag te gaan met de geplande verbouwing van de Zeehondencrèche.

We hopen de nieuwe waterzuiveringsinstallatie en een vijftal nieuwe bassins voor de winter klaar te hebben. De rest van de bouw zal in de loop van het volgende jaar gereed zijn. De zuivering geeft een enorme besparing van water in de exploitatie.

En intussen zijn onze wetenschappers zijn druk in de weer om meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen. Ze willen weten wat er aan de hand is in de Waddenzee en ook in de Noordzee. Want dát er iets mis is staat als een paal boven water.

14-03-2010 Bron: Zeehondencrèche Lenie 't Hart