CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Netanyahu: dispuut rond Oost-Jeruzalem "betreurenswaardig"

zo 14-03-2010


De aankondiging van bouwplannen in Oost-Jeruzalem "was een betreurenswaardig incident, het werd in alle onschuld gedaan (maar) het was kwetsend en het had zeker niet mogen gebeuren", zei de Israelische premier Netanyahu zondag. Ook in Israel was veel kritiek op het voorval, dat de kansen voor Bidens vredesmissie nog verminderde.

'De zondagse vergadering van het Israelische kabinet stond geheel in het teken van het gekissebis ('spat') tussen de VS en Israel over de bouwplannen is Oost-Jeruzalem', schreef de Washington Post zondag. Dat was opvallend vriendelijk geformuleerd.

De aankondiging van de bouwplannen voor 1600 woningen in een orthodox-Joodse wijk in Noord-Oost Jeruzalem had niet slechter getimed kunnen zijn. Zij werd gedaan op de dag dat de Amerikaanse vice-president Biden arriveerde om indirecte onderhandelingen met de Palestijnen vlot te trekken. De missie van Biden, die bekend staat als Israelvriendelijk, werd er behoorlijk door gedwarsboomd. In de VS werd het als een moedwillige provocatie gezien; buitenlandminister Hillary Clinton noemde het een 'belediging'. Bidens reactie vonden sommigen te hard: het woord 'veroordelen' nemen Amerikaanse diplomaten zelden in de mond.

Intussen zorgde de aankondiging voor wereldwijde kritiek op Israel en binnenlandse aanvallen op Netanyahu. "Ik stel voor dat we de zaak niet opblazen en onze kalmte hervinden", zou Netanyahu zijn ministers hebben gezegd volgens het Washington Post-verslag. De bouwplannen worden strijdig genoemd met de beloofde bouwstop in de gebieden, maar de rechterflank van het kabinet heeft Jeruzalem vanaf het begin uitgezonderd van deze stop.

De oppositie en ook de (regeringspartij) Arbeid denken daar anders over. "We hebben een premier die niet weet wat hij wil en zijn zwakte leidt ons naar een diplomatieke afgrond", zei oppositieleider Tzipi Livni (Kadima). Defensieminister Ehud Barak (Arbeid) noemde de timing 'onbedoeld', maar vond de aankondiging "zonder twijfel overbodig en gevaarlijk".

De bouwplannen lijken even in de ijskast gezet door de stedenbouwkundige afdeling van Jeruzalem. Hoewel dergelijke plannen de goedkeuring behoeven van minister Eli Yishai van Binnenlandse Zaken, is het indienen en uitvoeren ervan een zaak van het stadsbestuur. Dat heeft nu twee vergaderingen erover 'om technische redenen' uitgesteld, meldt Ha'aretz. Men neemt echter aan dat dit onder druk van de regering is gebeurd. Ook een geplande bijeenkomst van Netanyahu's Likud, dat een eind wilde maken aan de tijldelijke settlement-bouwstop, zou worden uitgesteld volgens de Jerusalem Post.

Intussen gaan in Oost Jeruzalem de rellen onverminderd door, aangewakkerd door de Palestijnse Autoriteit, die de bewoners zondag weer opriep de Al Aqsamoskee te beschermen tegen volledig uit de lucht gegrepen 'Israelische plannen die te vervangen door een Joodse tempel' . PA-president Mahmoud Abbas heeft opnieuw gezegd dat hij niet wil praten tenzij de Israelische bouw in Jeruzalem en de bezette gebieden volledig wordt bevroren.

CIDI Postbus 11646 2502 AP Den Haag | T: 070-364 68 62 | F: 070-365 33 72 | E: cidi@cidi.nl | Giro 32.19.484 | Bank 465781810