Hogeschool Windesheim

Persbericht, maandag 1 maart

In de week van 15 t/m 19 maart bezoeken twaalf buitenlandse gasten uit tien verschillende landen de internationale conferentie Worldwise bij de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. Meer dan 400 studenten van de Lerarenopleidingen Basisonderwijs en Voortgezet Onderwijs maken tijdens deze projectweek kennis met het buitenlandse onderwijs. Windesheim organiseert de conferentie samen met Stichting Edukans en Stichting Oikos.

Het thema dit jaar is âPassie voor onderwijsâ. Na de opening op maandag 15 maart door Albert Cornelissen, voorzitter College van Bestuur, krijgen de studenten les van een gastdocent uit het buitenland. Daarna gaan ze aan de slag met een opdracht met als doel de studenten bewust te maken van hun eigen passie voor het onderwijs. Ze kijken naar factoren die passie kunnen belemmeren of juist stimuleren en vertalen dit in een concreet plan van aanpak. De dinsdag en woensdag worden er verschillende workshops gehouden over wereldburgerschap, ontwikkelingssamenwerking, culturele verschillen en structurele armoedebestrijding. Time to Turn, Stichting Save en Passiepost verzorgen o.a. workshops.

Culturele activiteiten
Ook zijn er diverse culturele activiteiten, zoals de nieuwe fitnessworkout Zumba, een internationale modeshow en stroopwafels proeven. De internationale projectweek start met een boeiende lezing van Christopher Day, professor aan de Universiteit van Nottingham, Verenigd Koninkrijk. Hij onderzoekt wat een docent een goede docent maakt. De week wordt afgesloten met een gezamenlijk âsamen delen ontbijtâ, in aanwezigheid van de locoburgemeester van Zwolle, de heer M. Knol. Vrijdagmiddag presenteren de studenten hun opdrachten aan een jury onder leiding van acteur Antonie Kamerling. Hij is voor Stichting Edukans afgelopen najaar in Malawi geweest en heeft op 50 scholen schoolspullen uitgedeeld.

Buitenlandse gasten
De twaalf buitenlandse gasten zijn afkomstig uit: Bangladesh, Ethiopië, India, Indonesië, Kenia, Malawi, Senegal, Zuid-Afrika, Suriname en Oeganda. Voor hen begint de conferentie al op vrijdag 12 maart met een rondleiding op Windesheim. Op zaterdag 13 maart staat het thema âNederland en het waterâ centraal en brengen ze een bezoek aan Schokland, Urk en Enkhuizen. Tijdens de conferentie bezoeken ze drie typen onderwijs in Zwolle: basisscholen de Wendakker en CBS de Klokbeker, het Deltion College en Carolus Clusius College en de van der Capellen scholengemeenschap.

Uniek evenement
De Windesheim Worldwise Conferentie is de enige in zijn soort. Het samenbrengen van verschillende opleidingen, culturen en activiteiten op deze schaal is op geen andere hogeschool in Nederland te vinden. Studenten kunnen in één week verschillende aspecten van internationalisering leren, ervaren en vertalen naar zichzelf als student/ toekomstig docent.