Gemeente Dalfsen

Scholieren en vrijwilligers de straat op tegen zwerfafval

05-03-2010

Meer dan 13.000 scholieren en vrijwilligers gaan de straat op om het zwerfafval aan te pakken.

Dalfsen/Nieuwleusen/Lemelerveld - Maandag 15 maart start voor het tweede jaar het zwerfafvalproject Natuurlijk Schoon. Meer dan 13.000 scholieren en vrijwilligers uit 16 ROVA-gemeenten uit de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland gaan de straat op om het zwerfafval aan te pakken. In deze week, die van maandag 15 maart tot en met zaterdag 20 maart duurt, zijn er elke dag tal van activiteiten gepland. Ook in de gemeente Dalfsen gaan scholieren en vrijwilligers de straat op.

Scholen
Dit jaar doen 237 scholen uit basis- en voortgezet onderwijs mee. In het onderstaande schema ziet u welke scholen in de gemeente Dalfsen meedoen. In samenwerking met gemeentewerven worden scholen en verenigingen voorzien van rode petjes, veiligheidshesjes, handschoenen, vuilniszakken en grijpertjes zodat ze duidelijk herkenbaar zijn en klaar voor de strijd zijn. Ook wordt gezorgd voor een versnapering en iets te drinken. Onder begeleiding van leraren en ouders gaan ze het zwerfafval in zamelen.

Gemeenten
Er doen 16 ROVA-gemeenten mee aan Natuurlijk Schoon, te weten: Aalten, Dalfsen, Hardenberg, Hattem, Heerde, Olst-Wijhe, Ommen, Oost Gelre, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Twenterand, Urk, Winterswijk, Zwartewaterland en Zwolle.

Zwerfafval in de buurt
Dat het onderwerp zwerfafval leeft blijkt wel uit de vele aanmeldingen van buurt- en wijkverenigingen voor deze actie. Ook natuur- en milieuverenigingen zoals wildbeheereenheden dragen hun steentje bij. In deze week wordt er ook in de eigen buurt opgeruimd.

Natuurlijk Schoon
Natuurlijk Schoon is een samenwerkingsproject, dat geïnitieerd is door ROVA. In samenwerking met gemeenten, Landstede, natuur- en milieuorganisaties, scholen uit basis- en voortgezet onderwijs en (wijk)verenigingen worden bestaande en nieuwe zwerfafval-acties gecombineerd onder de naam Natuurlijk Schoon. In 2009 werd voor de eerste keer de actie gehouden, er deden toen bijna 12.000 scholieren en vrijwilligers mee. De actieweek start op maandag 15 maart en wordt afgesloten op zaterdag 20 maart, de dag van Nederland Schoon. Hieronder kunt u zien welke scholen en verenigingen in de gemeente Dalfsen meedoen.
GBS De Uitleg Maandag 15 maart RKBS H.Hart van Jezus Maandag 15 maart CBS Het Kompas Dinsdag 16 maart GBS De Planthof Dinsdag 16 maart CBS Het Kleine Veer Dinsdag 16 maart KBS St. Cyriacus Hoonhorst Woensdag 17 maart OBS Heideparkschool Woensdag 17 maart CBS De Wegwijzer Woensdag 17 maart OBS De Carrousel Donderdag 18 maart CBS-Daltondschool A. Baron van Dedemschool Vrijdag 19 maart KBS De Polhaar Vrijdag 19 maart PCB De Regenboog Vrijdag 19 maart OBS De Tweemaster Vrijdag 19 maart CBS De Meele Vrijdag 19 maart Stichting Scouting Dalfsen Zaterdag 20 maart