Persuitnodiging: NL DOET ontmoet Lucas Meijs

08/03/2010 15:29

Oranje Fonds

Vrijwilligerswerk nieuwe stijl

Vrijwilligerswerk anno 2010. Wat zijn de nieuwe trends en ontwikkelingen? Welke nieuwe vormen van vrijwilligerswerk sluiten aan op deze veranderingen? Hoe kunnen vrijwilligersorganisaties het sociaal kapitaal in stand houden en professionaliseren? Hoe boor je nieuwe soorten vrijwilligers aan? Lucas Meijs, bijzonder hoogleraar vrijwilligerswerk, Civil Society en ondernemingen en bijzonder hoogleraar Strategic Philanthropy aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, stelt het aan de orde tijdens 'NL DOET ontmoet' op maandag 15 maart in Utrecht.

Meijs maakt tijdens zijn keynote gebruik van de theorie 'tragedy of the commons'. Vrijwillige energie beschouwt hij als een natuurlijke hulpbron die verschraalt. Zo vist men vooral haring uit de zee, terwijl er nog legio andere vissen in zwemmen. Voor vrijwilligersorganisaties gaat dit vaak ook op; de focus is gericht op de 'traditionele' vrijwilligers.

Discussie met deskundigen

Deskundigen van diverse organisaties zullen vanuit hun visie en de praktijk op het betoog van Meijs reageren. NCRV-presentator Harm Edens leidt de discussie.

Bovendien worden de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek naar deelname aan NL DOET van bureau Synovate in opdracht van het Oranje Fonds.

Wat: NL DOET ontmoet, achtergronden, feiten en figuren bij de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

Wanneer: maandag 15 maart

Waar: Vrijwilligers Centrale Utrecht, Janskerkhof 1

Hoe laat: van 13.30 tot 15.00 uur

Ingredi√ęnten:

Keynote hoogleraar vrijwilligerswerk Lucas Meijs, presentatie onderzoek Synovate naar deelname aan NL DOET 2010 en een discussie met:


- Marius Ernsting, voorzitter Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwiligerswerk


- Marijke Steenbergen, bestuurder MOVISIE, kennis en advies voor maatschappelijke ontwikkeling


- Viviane de Bruijne, directeur Nederland Cares, die zorgt dat young proffesionals iets kunnen betekenen voor een ander


- Annerieke van der Vegt, directeur Vrijwilligerscentrale Utrecht


- Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds

Aanmelden? Stuur een mail naar pers@oranjefonds.nl