Gemeente Zijpe


Kinderen ruimen zwerfvuil bij winkels en snackbars op

Van 15 tot 20 maart wordt de landelijke campagne Week van Nederland Schoon gehouden. Al jaren doen de basisscholen van de gemeenten Anna Paulowna, Harenkarspel, Schagen en Zijpe mee aan deze milieuactie. Nieuw dit jaar is dat winkeliers en horeca ondernemers aan deze opruimactie deelnemen door met de poster âDoe een ander je afval niet kadoâ aandacht te vragen voor het voorkomen van zwerfafval.

Kinderen van 25 basisscholen in de vier gemeenten gaan dit jaar dan ook specifiek in winkelgebieden met hun prikstokken aan de slag. Weliswaar maken de winkeliers en de snackbar eigenaren hun winkelomgeving regelmatig schoon maar toch is de hulp van scholieren welkom. Enkele winkels en snackbars in Wieringerwaard en Anna Paulowna hebben al beloofd de kinderen voor hun inspanning te belonen met een traktatie.

Gemeenten zijn blij met deze actie
De vier wethouders Milieu willen graag de start van de campagne Week van Nederland Schoon in hun gemeenten meemaken. Zij zijn blij dat alle basisscholen in hun gemeenten met de actie meedoen. Zoân 2.500 schoolkinderen zijn die week zich bewust van het feit dat heel veel rommel op straat wordt weggegooid. Elk jaar opnieuw schrikken zij ervan dat zij honderden kiloâs zwerfafval opruimen. Op maandag 15 maart is wethouder Ben Blonk van Zijpe âs morgens aanwezig bij de Bijenkorf school in Oudesluis. Wethouder Jos de Groot van Harenkarspel gaat die ochtend naar de Sint Vincentiusschool in Warmenhuizen. âs Middags gaat wethouder Bert Nijboer van Schagen naar de Ark.
In Anna Paulowna zal elk lid van het college bij de start van het project bij een school aanwezig zijn. Wethouder Feiko van der Laan zal op maandag de 15e en dinsdag de 16e bij de start op elke school aanwezig zijn, burgemeester Hans van den Doel op woensdag de 17e en vrijdag de 19e, en op donderdag de 18e zal wethouder Lia Franken bij de opening aanwezig zijn.

Zwerfafval, mooi niet!
De Milieudienst Kop van Noord-Holland bereidt elk jaar de zwerfafvalactie voor. Het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie de Groenling begeleidt de schoolkinderen in Schagen. De gemeenten voorzien de kinderen van prikstokken, vuilniszakken, handschoenen en veiligheidshesjes. De gemeentelijke reinigingsdiensten zorgen ervoor dat het vuil bij de scholen wordt opgehaald. Velen zijn in rep en roer om deze gedragsveranderingscampagne succesvol te laten verlopen.

We kopen ons eigen afval maar doe een ander je afval niet kado!