NCRV

NCRV Dokument Het onzegbare

Filmmaker Pieter Verhoeff op zoek naar het succes van Jan Siebelinks Knielen op een bed violen

Maandag 15 maart 2010

22.50 uur, Nederland 2

De Boekenweek, die van 10 t/m 20 maart plaatsvindt, staat dit jaar in het teken van Jong zijn: het kind, de jeugd, de jongere. Om die reden zendt NCRV Dokument Het onzegbare uit. Een documentaire over schrijver Jan Siebelink en de autobiografische roman Knielen op een bed violen over zijn zware jeugd.

De roman Knielen op een bed violen is direct een megasucces en wint de AKO Literatuurprijs. Bewogen lezers, maar vooral lezeressen, bezoeken Siebelinks lezingen, in bibliotheken, literaire cafés en kerkgebouwen. De kwekerij in Velp wordt een bedevaartsoord, er komen speciale Siebelink-wandelingen en het gat in de heg, waaronder de zwartgejaste âoefenaarsâ Siebelinks vader stiekem opzochten, wordt tegenwoordig opgeluisterd door waxinelichtjes van geëmotioneerde lezers.

Filmmaker Pieter Verhoeff volgt Siebelink op zijn reizen langs plaatselijke bibliotheken en kleine dorpshuizen, bezoekt samen met hem de plaatsen die een belangrijke rol spelen in zijn roman en laat Siebelink aan het woord over zijn diepste motieven. Over zijn protestantse achtergrond op de Velpse kwekerij en zijn val van het geloof.

Het onzegbare is niet alleen een film over de schrijver Siebelink, maar ook over de vele reacties die zijn boek losmaakt. Hebben deze te maken met de tijdgeest en kunnen we hieruit concluderen dat er sprake is van een toenemende religiositeit in Nederland? Of komt het door het moslim-fundamentalisme, zoals sommigen suggereren? Wat vindt Siebelink eigenlijk zelf van al die reacties op zijn boek? âWat heb ik in godsnaam opgeroepen en wat moet ik met al die vragen die men mij stelt? Er is blijkbaar een grote behoefte aan antwoorden op religieus gebied, definitieve antwoorden die ik natuurlijk niet kan gevenâ, aldus de auteur.

Regisseur Pieter Verhoeff maakte naast diverse documentaires onder meer de speelfilms Het teken van het beest (1980), waarvoor hij een Gouden Kalf ontving, De dream (1985), Nynke (2000) en de televisieserie Radio Bergeijk (2006). NCRV Dokument Het onzegbare is geproduceerd door Eyeworks Egmond in coproductie met de NCRV.

Deze documentaire werd eerder uitgezonden in 2007.