Bio Base Europe: Vlaanderen en Nederland werken samen aan biobrandstof uit genetisch gewijzigde populieren 15/03/2010 09:02

PR Newswire

AMSTERDAM, March 15, 2010 /PRNewswire/ -- Bio Base Europe boekt vooruitgang in de ontwikkeling van duurzame biobrandstoffen. De recente eerste oogst van genetisch gewijzigde populieren van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) zal in een Vlaams-Nederlandse proefinstallatie worden omgezet naar bio-ethanol.

Bio Base Europe is een gezamenlijk initiatief van Biopark
Terneuzen en Ghent Bio-Energy Valley en vormt een succesvolle samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen in de uitbouw van een duurzame biogebaseerde economie.

Bio Base Europe omvat enerzijds in Gent de bouw van een
proefinstallatie voor biogebaseerde producten en processen (Pilot Plant), en anderzijds in Terneuzen een opleidingscentrum voor bio-proces operators (Training Center). Bio Base Europe vertegenwoordigt een gezamenlijke investering van 21 miljoen euro en is uniek in Europa. Bio Base Europe werd recent bekroond met de Europese "Sail of Papenburg" cross border award.

De eerste oogst van de tweede generatie grondstoffen voor
bio-ethanol is binnen!

In de proefinstallatie testen wetenschappers hoe
landbouwkundige nevenproducten zoals tarwestro, maïskolven of houtsnippers kunnen worden omgezet in zogenaamde tweede generatie biobrandstoffen, bioplastics en andere biogebaseerde producten. Bio Base Europe werkt hiertoe samen met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) dat wereldfaam geniet op vlak van groene biotechnologie. Prof. Wout Boerjan ontwikkelde er genetisch gemodificeerde populieren met een verlaagd lignine gehalte, waardoor ze sneller en gemakkelijker kunnen worden omgezet naar bio-ethanol. Op 6 mei 2009 werden deze populieren voor het eerst in het open veld geplant in Gent. De eerste oogst van deze veldproef vond zojuist plaats en zal in de proefinstallatie van Bio Base Europe tot bio-ethanol worden omgezet. Daarmee komt de realisatie van tweede generatie biobrandstoffen een flink stuk dichterbij.

Prof. Wim Soetaert, directeur van de Bio Base Europe Pilot
Plant: "Ik ben heel blij met deze nieuwe stap op de lange weg naar de tweede generatie biobrandstoffen. Dit is niet toevallig het resultaat van een Vlaams-Nederlandse samenwerking."

Of ontmoet Prof. Wim Soetaert op Europa's grootste Biofuels Congres in Amsterdam (http://www.worldbiofuelsmarkets.com/) op maandag 15 maart om 14u in de perskamer van het RAI Convention Centre, Europaplein 22, NL - 1078 GZ Amsterdam, Nederland.

Een gratis perspas kan bekomen worden bij Mrs Laura Brownie, laura.brownie@greenpowerconferences.com

http://www.bbeu.org

http://www.vib.be

http://www.bioparkterneuzen.com

http://www.gbev.org
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Bio Base Europe, Prof. Wim Soetaert, +32-474-51-47-91, wim.soetaert@bbepp.eu; VIB Communicatie, René Custers, +32-474-52-13-40, rene.custers@vib.be


-