VU medisch centrum

Gezond opereren, In goede conditie onder het mes

11 maart 2010

In februari startte de afdeling anesthesiologie het project Gezond Opereren. In afwachting van een operatie worden patiënten door middel van 'motivational coaching' gestimuleerd om hun leefstijl te veranderen en zo hun gezondheid te verbeteren.

Per jaar worden 15.000 patiënten bij de afdeling anesthesiologie aangemeld voor een operatie. Klinisch onderzoeker en initiator van het project Gezond Opereren Christa Boer: "De laatste jaren neemt het aantal ernstige complicaties na een operatie af, terwijl het aantal patiënten met milde complicaties toeneemt. Iedere patiënt wordt preoperatief gescreend, zodat de anesthesioloog kan inschatten hoe de gezondheidssituatie is.

Daarbij wordt onder andere het gewicht, de bloeddruk en de inspanningstolerantie bepaald. Als een patiënt optimaal gezond is, is de kans op perioperatieve complicaties kleiner, maar veel mensen hebben twee of meer lifestyle gerelateerde risicofactoren, zoals bijvoorbeeld roken, overgewicht, hypertensie of lichamelijke inactiviteit. Hoewel de operatie meestal zonder problemen verloopt, kan voor en na de operatie nog veel gezondheidswinst worden behaald en daarmee het perioperatieve risico worden verminderd.

Een operatie heeft een grote impact op de patiënt, mensen staan open voor verandering van hun lifestyle. Het is dus een uitgelezen moment om de gezondheidstoestand te verbeteren, maar daar is nog weinig onderzoek naar gedaan. Terwijl Nederlandse anesthesiologen gezamenlijk toch 1.2 miljoen patiënten per jaar zien."

Motivational coaching
"We zijn de eerste anesthesiologische afdeling die door middel van 'motivational coaching' patiënten in de weken voorafgaand aan een operatieve ingreep motiveert om hun leefstijl te veranderen en zo hun conditie te verbeteren. Door het terugdringen van risicofactoren willen we uiteindelijk de intra- en postoperatieve morbiditeit en daarmee de opnameduur verkleinen."

Het project wordt gefinancierd door zorgverzekeraar Agis en uitgevoerd door gezondheidsvoorlichter en leefstijlcoach Willie Scharwächter. Na de preoperatieve risicoanamnese selecteert ze patiënten van 50 jaar of ouder met één of meer risicofactoren, die ze vervolgens coacht door middel van een gesprek en telefonische follow-up. Iedereen krijgt bovendien een stappenteller mee. Boer: "Naast het geven van lifestyle adviezen proberen we patiënten met name te motiveren om de lichamelijke inspanning te verhogen. Het komende jaar worden 500 mensen gecoacht. Op basis van de resultaten willen in de toekomst subsidie aanvragen voor permanente coaching."

Ursula Wopereis
bron: Tracer