Gemeente Harderwijk


Sportiever pakt overgewicht op leuke en actieve manier aan

15/03/2010

Dyantha Gebbinck uit Harderwijk heeft geen last meer van pesterijen en ze voelt zich veel gezonder. Het resultaat van haar deelname aan het programma Sportiever. Dat is gericht op het bestrijden van overgewicht bij kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. âIk vond het hartstikke leuk om mee te doen. Eigenlijk zou ik nog wel een keer willenâ, zegt Dyantha (10).
Zij is volgens haar moeder âdol opâ alles wat lekker is. Dat zorgde er voor dat Dyantha te zwaar was voor haar leeftijd. In de buurt en op school leverde dat de nodige pesterijen op. Via een kinderarts van het St Jansdal Ziekenhuis kwamen moeder en dochter met het programma Sportiever in contact. âIk vond het niet erg om daaraan mee te doen, omdat ik altijd wel aan sport heb gedaan. Uiteindelijk bleek Sportiever veel leuker. Je kon lekker sporten, je verdiende cadeautjes als je opdrachten goed deed en bovendien hadden we een hele leuke groepâ, vertelt Dyantha.

Kinderarts Peelen van het St Jansdal in Harderwijk verwijst regelmatig kinderen door naar Sportiever. Ook hij vindt het een uitstekend programma. âEen gezonde geest en een gezond lijf zijn heel belangrijk, maar daarvoor moet je zelf activiteiten ondernemen. Sportverenigingen zijn echter niet voor alle kinderen geschikt. Vaak worden daar toch prestaties gevraagd. Voor kinderen die niet goed mee kunnen komen, is dat niet prettig. Bij Sportiever gaat het echter puur om de beweging. Kinderen blijken dat heel leuk te vindenâ, vertelt Peelen.

Sportiever is een multidisciplinair programma dat overgewicht bij kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar bestrijdt. Het programma is de laatste vier jaar ontwikkeld door nauwe samenwerking tussen St Jansdal ziekenhuis, Stichting Icare, Gelderse Sportfederatie, Stichting Sport Plus en GGD Gelre IJssel met financiële ondersteuning vanuit de gemeente Ermelo. Met geld en ondersteuning van Regio Noord-Veluwe en de provincie Gelderland wordt het programma vanaf december in de gehele regio Noord-Veluwe aangeboden. Ouders kunnen hun kinderen voor deelname aan het programma aanmelden bij Servicebureau Icare (0522 279260). Informatie: Regio Noord Veluwe, projectleider jeugdbeleid, John Prein, tel. 474 449, of jprein@regionoordveluwe.nl.


____________________