Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Palmolieleverancier aan Nederland betrokken bij illegale ontbossing in Indonesië

Amsterdam/Brussel, 15 maart - Een van de belangrijkste leveranciers van palmolie aan Nederland maakt zich in Indonesië schuldig aan illegale ontbossing en andere milieuverwoestende praktijken. Het Maleisische palmolieconcern IOI, het grootste palmoliebedrijf ter wereld, levert via dochterbedrijven in ons land onder meer aan Unilever en biodieselbedrijf Neste Oil. Dat blijkt uit het rapport 'Too green to be true', dat Milieudefensie en haar Europese zusterorganisatie Friends of the Earth Europe vandaag publiceren, terwijl in het Europees parlement een debat plaatsvindt over biobrandstoffen zoals palmolie.

IOI, dat zichzelf presenteert als 'groen' en 'verantwoordelijk', blijkt in de Indonesische provincie West Kalimantan op grote schaal betrokken te zijn bij illegale ontbossing, het droogleggen van veenlanden, verwoestende bos- en veenbranden en verdringing van kleine boeren. Hierdoor wordt de biodiversiteit aangetast en extra CO2 de lucht in geblazen. De op die wijze verkregen palmolie kan vervolgens zonder problemen Nederland binnenkomen. Het wordt via het in Zaandam en Rotterdam gevestigde dochterbedrijf van IOI, Loders Croklaan, aan bedrijven als Unilever en Neste Oil verkocht voor verwerking in voedsel en biobrandstof. Milieudefensie vraagt al jaren om strengere Europese regelgeving voor de invoer van palmolie en andere stoffen die gebruikt worden als biobrandstof voor onze auto's.

Geert Ritsema, woordvoerder Internationaal van Milieudefensie: "De Nederlandse en Europese politiek blijft geloven dat de productie van palmolie vanzelf wel duurzaam wordt. Keer op keer blijkt dit niet zo te werken. Uit ons rapport blijkt dat opnieuw. Het is de hoogste tijd dat de politiek stopt met het verder aanjagen van het gebruik van palmolie als brandstof voor auto's, zodat wij zogenaamd 'groen' kunnen autorijden."

De publicatie van het rapport, vandaag, valt samen met een debat over biobrandstoffen in het Europees Parlement. Uit gelekte documenten van de Europese Commissie blijkt dat zij palmolieplantages en tropische bossen onder dezelfde definitie wil scharen. Daardoor zouden palmoliebedrijven zomaar eeuwenoude oerbossen mogen kappen voor het planten van oliepalmen, met enorme toename van de uitstoot van broeikasgassen tot gevolg. GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout zal daar tijdens het debat vragen over stellen. Volgens de Europarlementariër is het voorstel schadelijk, zeker gezien de resultaten van het vandaag door Milieudefensie gepubliceerde rapport. Eickhout: "Biomassa moet duurzaam geproduceerd zijn om mee te kunnen tellen als duurzame energie. De Europese Commissie zal dat in wetten moeten verankeren omdat we anders bio-energie zouden kunnen produceren die meer CO2 uitstoot dat gewone energie."

Palmolie is een eetbare olie en wordt traditioneel gebruikt als grondstof voor veel voedselproducten in de supermarkt, maar steeds vaker wordt gebruikt als biobrandstof. De vraag naar palmolie wordt extra gestimuleerd omdat de Europese Unie het bijmengen van biobrandstoffen wettelijk verplicht stelt. Als gevolg daarvan mengen steeds meer oliemaatschappijen palmolie bij in de diesel. Dit leidt tot grootscheepse uitbreiding van palmolieplantages in kwetsbare natuurgebieden.

Kijk hier voor het rapport 'Too green to be true', van Milieudefensie en haar Europese koepel Friends of the Earth Europe:

http://www.milieudefensie.nl/globalisering/publicaties/rapporten/Too%20Green%20to%20be%20True.pdf