Gemeente Borsele

Oproepen HPV-vaccinatie deze week in de bus

Bijna 5800 meisjes in Zeeland ontvangen deze week een oproep om zich te laten vaccineren tegen het HPV-virus. De GGD Zeeland start op 19 april de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Onder het motto âprik en beschermâ valt deze week de oproep in de bus om deel te nemen aan de vaccinatie. Deze inenting zit vanaf 2009 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte, het vaccin biedt bescherming tegen de meeste varianten van deze ziekte.

Â

In april starten de GGDâen met de vaccinatie van 12-jarige meisjes tegen baarmoederhalskanker. Zij worden deze week uitgenodigd de vaccinatie te halen. De vaccinatie bestaat uit drie prikken. De eerste prik wordt in april gegeven, de tweede medio mei. De derde en laatste prik wordt medio oktober gegeven. Hiervoor ontvangen de meisjes na de zomervakantie nog een uitnodiging. Om het vaccin zo goed mogelijk te laten werken, is het belangrijk dat alle drie de prikken gehaald worden. Het HPV-vaccin beschermt tegen twee HPV-varianten, die veroorzaken samen zoân 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. Het vaccin is veilig, wel heeft het milde, korte bijwerkingen. Voorbeelden zijn spierpijn in de bovenarm of hoofdpijn.

Â

Tegelijkertijd wordt er dit jaar een inhaalcampagne georganiseerd ten behoeve van alle meisjes die in 2009 zijn uitgenodigd voor een vaccinatie, maar hier geen gehoor aan hebben gegeven. Zij krijgen dit jaar de mogelijkheid zich alsnog te laten vaccineren.

Meisjes die het afgelopen jaar in Nederland zijn komen wonen en geboren zijn tussen 1993 en 1996 krijgen ook een uitnodiging. Net als alle andere vaccinaties is de HPV-vaccinatie vrijwillig. De vaccinaties worden aangeboden door de overheid, hier zijn voor de ouders en meisjes geen kosten aan verbonden.

Â

De totale HPV-campagne wordt gecoördineerd door het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De regionale coördinatie en de uitvoering hiervan worden door de GGDâen in Nederland gedaan.

Op de website van de GGD Zeeland is alle informatie te vinden over deze vaccinatie en de locaties waar deze gegeven wordt: www.ggdzeeland.nl/vaccinaties. Op de landelijke website www.prikenbescherm.nlis ook een uitgebreid aanbod met informatie te vinden. Daar vind je o.a. verschillende standpunten van ouders, meisjes en professionals over de vaccinatie, en kan er wekelijks op woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur gechat worden met een medewerker van het RIVM voor meer informatie. Voor meer informatie kan er ook gratis gebeld worden met het landelijke informatienummer van het RIVM: 0800-301 8051.