Plant Research International


iran
PHEROBANK ontwikkelt dispenser tegen pistache-mot in Iran

15 mrt 2010
Onderdeel: Plant Research International

De pistacheboorder Kermania pistaciella is één van de belangrijkste plagen in pistacheplantages. De mot veroorzaakt in Iran en Turkije dan ook aanzienlijke schade in de pistacheteelt.

PHEROBANK van Plant Research International heeft het feromoon van de pistacheboorder gesynthetiseerd. Het feromoonmolecuul bestaat uit twee spiegelbeeldvormen. Uit testen in Iran is gebleken dat slechts één van beide aantrekkelijk is voor de pistacheboorder. De andere vorm blijkt de werking te verminderen. In de dispenser moet de lokstof daarom in de natuurlijk zuivere vorm gebruikt worden die helaas een stuk duurder is dan het veel goedkopere (racemische) mengsel dat beide spiegelbeeldvormen van het molecuul bevat.

Het Iraanse bedrijf dat de lokstof heeft getest, is enthousiast en heeft inmiddels een grote order bij PHEROBANK geplaatst. De verwachting is dat ook bedrijven in Turkije geïnteresseerd zullen zijn.

Met het gebruik van het pistacheboorderferomoon kan een aanzienlijke reductie op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen worden gerealiseerd.

Meer informatie over beschikbaarheid en prijzen: www.pherobank.com
---