Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude


15/03/10 10:51

Prik tegen baarmoederhalskanker

GGD Kennemerland start in april met de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. In maart krijgen alle meisjes die in 2009 12 jaar zijn geworden hiervoor een uitnodiging, in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma.

Ook meisjes die in 2009 zijn uitgenodigd, maar de prikken niet - of niet allemaal - hebben gehaald, krijgen nog een keer een uitnodiging.

Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Door vaccinatie zijn meisjes voor een groot deel beschermd tegen baarmoederhalskanker. Het blijft belangrijk om op latere leeftijd een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Daarmee kan baarmoederhalskanker in een vroeg stadium opgespoord worden en behandeld. In Nederland krijgen vrouwen tussen 30 en 60 jaar elke 5 jaar een uitnodiging voor het uitstrijkje bij de huisarts.

Uitnodiging
Alle meisjes die in aanmerking komen voor de vaccinatie, en hun ouders, krijgen in maart een brief en een mini-magazine van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met informatie over de prikken. Enkele weken daarna krijgen ze een uitnodiging van de GGD. In deze brief staat waar en wanneer de meisjes een inenting kunnen halen. Dit oproepschema is ook te vinden op de website www.ggdkennemerland.nl.

Meer informatie
Op de website www.prikenbescherm.nl, staan veel vragen en antwoorden over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Iedere woensdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur is er de mogelijkheid te chatten met een medewerker van het RIVM.
Voor inhoudelijke vragen kunnen mensen bellen met het landelijk informatienummer 0800 301 80 51 (gratis). Voor vragen over prikdagen, locaties en tijden kan gebeld worden naar GGD Kennemerland op telefoonnummer 023 789 17 57, op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur.
---

nieuwslijst