Openbaar Ministerie

Eisen tot 18 jaar voor doodslag op man in Veenendaal

15 maart 2010 - Arrondissementsparket Utrecht

Vandaag heeft de officier van justitie te Utrecht straffen van 11 tot en met 18 jaar geëist tegen de vier Roemeense mannen die ervan verdacht worden op 30 maart 2008 een 67-jarige man uit Veenendaal om het leven te hebben gebracht.

Uit het onderzoek en de behandeling ter zitting komt de verdenking naar voren dat de mannen uit waren op geld en goederen. De mannen zijn de woning binnengedrongen en hebben grof geweld gebruikt om het geld en de goederen te verkrijgen. Uit de verwondingen over het hele lichaam van het slachtoffer blijkt dat ze buitensporig veel geweld hebben gebruikt, de man hebben gekneveld aan handen en voeten en hem met zijn eigen stropdas de hals hebben gekneveld net zolang totdat de man geen teken van leven meer gaf. Daarna hebben ze een breekijzer uit de auto gehaald, de kluis opengebroken en zijn er, toen het alarm afging, met de spullen vandoor gegaan waarbij ze hun slachtoffer voor dood achterlieten. Uit de sectie blijkt dat de verwondingen aan de hals niet alleen duiden op kneveling, maar dat de hals van de man is samengedrukt. Al met al komt de officier van justitie tot de conclusie dat er sprake is van gekwalificeerde doodslag.

Daarnaast achtte hij bewezen dat drie van de vier verdachten zich drie dagen voor dit delict schuldig hebben gemaakt aan een soortgelijke diefstal met geweld in Amsterdam. Bij dit incident werden de mannen gestoord en werden alleen geld en goederen gestolen. Maar ook toen werd er veel geweld gebruikt.

Voor de verdachte die van de vier een leidersrol vervulde, eiste de officier van justitie 18 jaar, en voor twee medeverdachten die ook bij de diefstal in Amsterdam betrokken waren, 16 jaar. In het geval van de vierde verdachte houdt de officier van justitie rekening met zijn leeftijd van 20 jaar en met het feit dat hij heeft verklaard bij de politie. Tegen hem eiste hij 11 jaar. De zaak worden vandaag en mogelijk morgen verder behandeld ter zitting.