Ondervoeding: een onzichtbare ramp

15/03/2010 13:51

Save The Children Nederland

Ondervoeding: een onzichtbare ramp

Save the Children: "Door de voedselcrisis van de afgelopen jaren zijn 4.3 miljoen extra kinderen ondervoed geraakt".

Save the Children schat dat door de voedselcrisis van de afgelopen jaren 4.3 miljoen extra kinderen ondervoed zijn geraakt. Dat staat in het rapport 'Hungry for Change' dat kinderrechtenorganisatie Save the Children vandaag in Nederland lanceert. Wereldwijd stijgen de voedselprijzen. De prijs van landbouwproducten als graan, rijst, mais, sojabonen, melk en suiker zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dit heeft een enorme impact op de toekomst van miljoenen kinderen. De 4.3 miljoen extra kinderen die hierdoor ondervoed zijn geraakt, komen bovenop het totale aantal van 233 miljoen kinderen dat wereldwijd ondervoed is. Het rapport 'Hungry for Change' bevat een acht stappenplan om ondervoeding tegen te gaan.

Ondervoeding komt met name voor in landen als India, Ethiopië, DR Congo, Vietnam, Bangladesh en Afghanistan. Het treft vooral jonge kinderen, die volop in de groei zitten en meer bouwstoffen nodig hebben. Kinderen die borstvoeding krijgen raken sneller ondervoed als de moedermelk niet voldoende voedingsstoffen bevat. Jaarlijks sterven drie miljoen kinderen aan de gevolgen van ondervoeding. Daarmee is ondervoeding verantwoordelijk voor meer dan een derde van alle gevallen van kindersterfte.

Het probleem is groot, maar de oplossing steeds dichterbij. Kinderrechtenorganisatie Save the Children heeft een 8 stappenplan ontwikkeld om ondervoeding tegen te gaan. Het stappenplan richt zich met name op zwangere vrouwen en pasgeboren baby's tot twee jaar.

Ondervoeding: wat is dat?

Een kind raakt ondervoed als het niet de voedingsstoffen binnenkrijgt die het lichaam nodig heeft om infecties tegen te houden en te groeien. Als een tekort aan macronutriënten (zoals koolhydraten, vetten, suikers en eiwitten) en micronutriënten (zoals vitamines en mineralen) aanhoudt, zal een kind vermageren. Het lichaam zal het eigen lichaamsweefsel verteren om het tekort aan te vullen. Eerst wordt de vetreserve aangesproken, daarna volgen de spieren. De stofwisseling raakt verstoord en belemmert de werking van lever, nieren, darmen en hart.

Er zijn twee soorten ondervoeding: acute en chronisch. Acute ondervoeding ontwikkelt zich vaak in een korte periode, van enkele dagen tot weken, waarbij lichaamseiwit in grote hoeveelheden wordt afgebroken. Bij chronische ondervoeding heeft een kind langdurig, enkele maanden tot jaren, een tekort aan met name energie en eiwit. Chronische ondervoeding kan permanente schade aanrichten in de fysieke en mentale ontwikkeling van een kind.

Het rapport 'Hungry for Change' is te verkrijgen via de website van Save the Children.





http://www.savethechildren.nl