NEN


Energielabel voor woningwaarde

maandag 15 maart 2010, 12:00

Van de huiseigenaren met een energielabel heeft 12% hiervoor gekozen omdat zij denken dat de woning hierdoor meer waard wordt. Gemiddeld 9% liet een energieprestatiecertificaat met bijbehorend label opstellen om zelf meer inzicht in de energieprestatie van de woning te krijgen. 7% denkt dat een woning met energielabel vooral sneller en makkelijker verkocht kan worden. Dit blijkt uit onderzoek voor de BouwKennis Renovatie Monitor.

Verplicht
Verkopers en verhuurders van woningen zijn sinds 1 januari 2008 verplicht om bij de overdracht een energielabel te laten zien. Na de voortslepende discussie over de juistheid van dit label is op 1 januari 2010 een vernieuwd energielabel gepresenteerd. Een goed moment om de huidige stand van zaken rondom het energielabel onder de loep te nemen.

Label vaak aanwezig
Het energielabel is ingevoerd als stimulans voor consumenten om de woning energiezuiniger te maken. Het idee hierachter is dat een huis met een goed energielabel sneller en voor een betere prijs verkocht kan worden dan een woning in een lagere energieklasse. Aan huiseigenaren met een energielabel is gevraagd wat de reden was om dit label te nemen. Gemiddeld twee op de drie huiseigenaren met een label geeft aan dat dit al beschikbaar was bij de koop van de woning. Gemiddeld 12% van alle huiseigenaren met een label noemt een hogere woningwaarde als reden om een energielabel te laten vaststellen. Bijna een op de tien consumenten heeft een label genomen om zelf inzicht te krijgen in de prestaties van de woning, 7% geeft aan dat de woning makkelijker verkoopt met label.

Problematiek
Onder consumenten die zelf een label hebben laten bepalen voor hun eigen woning heerst dus de gedachte dat het energielabel hen kan helpen om thuis energie te besparen en om de woning sneller en voor meer geld te verkopen.
Bijna twee jaar na de introductie is het aantal berekende energielabels nog altijd minimaal. Dit zou deels komen door de problemen die de introductie van het label met zich meebracht. In 2008 leverde Vereniging Eigen Huis kritiek op de rekenmethode voor het label, omdat dit diverse woningtypen verkeerd zou beoordelen. Het vernieuwde energielabel voor woningen dat deze problemen op moest lossen liet vervolgens om meerdere redenen lang op zich wachten. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Installatiemail (Publicatie)