Ministerie van Financiën

Drugscijfers Douane 2009

Nieuwsbericht | 15-03-2010

Mede dankzij speurhond Kay heeft de Douane in 2009 4.153 kg cocaïne inbeslaggenomen. Daarnaast 32 kg heroïne, 3.450 kg hasjiesj en 13.415 kg marihuana.

De inbeslagnames van cocaïne bij de luchtvracht zijn gestegen. Deze stijging wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door bevindingen in geschenkzendingen uit Suriname. De Douane heeft vorig jaar alleen heroïne aangetroffen bij vervoer via de lucht. Vrijwel de gehele hoeveelheid aangetroffen hasjiesj in 2009 is het gevolg van een vangst op 8 augustus aan boord van een zeiljacht in de Waddenzee. Met ruim 13 ton marihuana is er beduidend meer onderschept dan in vergelijking met voorgaande jaren. Deze stijging wordt niet alleen veroorzaakt door een viertal containervangsten, maar ook door een viertal ongewone grote vangsten op Schiphol bij luchtvrachtzendingen uit Thailand

Uit bovenstaande cijfers blijkt dat een intensieve aanpak van de smokkel van verdovende middelen structureel nodig blijft. Een ontwikkeling is dat smokkelaars steeds flexibeler en sneller worden in het vinden van nieuwe transitlanden en routes. De Douane houdt nieuwe ontwikkelingen scherp in de gaten. De aanpak van de Douane is zeer adequaat omdat de Douane risicogericht werkt en de capaciteit daar kan in zetten waar de risico's het grootst zijn. Hierdoor is de Douane in staat om maximaal op te treden bij nieuwe trends en ontwikkelingen.

Meer informatie


* Kamerbrief Douane resultaten verdovende middelen controles Kamerbrief | 15-03-2010 | Douane

Zie het origineel