Groen!

Groen! vraagt hoorzitting met Leuvense economen over de Oosterweelverbinding

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 15 maart 2010 in "Mobiliteit en verkeersveiligheid", "Ruimtelijke ordening en stedelijkheid"

Filip Watteeuw, fractieleider van Groen! in het Vlaams Parlement, wil dringend een hoorzitting in het Vlaams parlement met de Leuvense economen Stef Proost en Saskia Van der Looen en voor hen, de Antwerpse econoom Bruno De Borger, die stellen dat de hele oosterweelverbinding economisch onrendabel en onverantwoord is. Als voorzitter Peumans niet ingaat op deze vraag, zal Groen! de economen zelf uitnodigen voor een publieke presentatie.

Vorige week verscheen een opmerkelijk artikel van de Leuvense economen Stef Proost en Saskia Van der Loo in het tijdschrift `Leuvense Economische Standpunten' . Zij stellen dat de hele Oostwerweelverbinding een economische fabel is. De miljardeninvestering voor nieuwe infrastructuur - voor de Lange Wapper geraamd op 2,2 tot 2,8 miljard euro - zou de Vlaamse economie zelfs schaden. Een nulscenario waarbij geen brug of tunnel gebouwd wordt, maar waarbij op een slimme manier gewerkt wordt met een congestieheffing en waarbij zowel de Liefkenshoektunnel als de Kennedytunnel optimaal worden ingezet, scoort volgens de Leuvense economen veel beter.

Filip Watteeuw die zopas een brief heeft gestuurd aan de voorzitter van de commissie mobiliteit en openbare werken, Jan Peumans: " Deze hoorzitting moet er komen voordat de Vlaamse regering zichzelf vastzet met een definitief besluit. Het zijn juist de randvoorwaarden die de Vlaamse regering oplegde bv. het vrachtwagenverbod in de Kennedytunnel die economisch geen steek houden. We hopen echt dat Peeters niet van het principe `Walk and don't look back' is, maar nog durft bij te sturen als blijkt dat dat in het belang van de Antwerpenaren is."

Als commissievoorzitter Peumans niet ingaat op de vraag van Groen!, zal de partij zelf de economen in het Vlaams parlement uitnodigen. Iedereen die geĂŻnteresseerd is om het volledige plaatje te kennen, is welkom.

Contact: Filip Watteeuw -
Deel Deel
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter