NEN


GFSI erkent certificatieschema ISO 22000

maandag 15 maart 2010, 14:07

Het Global Food Safety Initiative (GFSI) heeft eind februari het internationale certificatieschema FSSC 22000 voor voedselveiligheid volledig erkend. Het FSSC-schema is gebaseerd op de internationaal geaccepteerde ISO 22000-norm en een aantal andere ISO publicaties. Hiermee is een belangrijke stap gezet voor verdere acceptatie en internationale harmonisatie van voedselveiligheidsmanagement op basis van ISO 22000. De erkenning is het gevolg van een uitgebreid benchmarkproces aan de hand van het GFSI Guidance Document versie 5 en een addendum dat in december 2009 werd uitgegeven.

Naast de ISO normen is ook de Britse publicatie PAS 220 van de British Standards Institution (BSI) onderdeel van het FSSC 22000 schema. De inhoud van PAS 220 is onlangs overgenomen als ISO-publicatie, onder het normnummer: ISO/TS 22002-1. Hierdoor krijgt het onderwerp basisvoorwaarden voor food manufacturing nu een vergelijkbare status als die van ISO 22000. ISO/TS 22002-1 vervangt PAS 220. Dit zal ook gaan gebeuren in certificatieschema's, zoals FSSC 22000.

NEN cursus: ISO 22000 invoeren van een voedselveiligheidssysteem

NEN organiseert een eendaagse cursus over ISO 22000, PAS 220 en het invoeren en certificeren van een managementsysteem voor voedselveiligheid op basis van deze normen. Tijdens de cursus wordt aan de hand van de praktijk uitleg over ISO 22000 en PAS 220 gegeven, hoe u de normen kunt implementeren en hoe u zich kunt voorbereiden op certificatie. Daarnaast kunnen cursisten het ISO-normenpakket aanschaffen met een korting van 15%. De eerstvolgende NEN-cursus over ISO 22000 is op 22 juni 2010 in Utrecht. Meer informatie kunt u vinden op: www.nen.nl/cursusvoedselveiligheid

Meer informatie: Marcel de Vreeze, tel. 015 2690 125

Gerelateerde normen:

NEN-EN-ISO 22000:2005 - Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen

NPR-ISO/TS 22002-1:2010 - Basisvoorwaardenprogramma's op het gebied van voedselveiligheid - Deel 1: Voedselproductie

NPR-ISO/TS 22003:2007 - Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen voor organisaties die audits en certificatie aanbieden van voedselveiligheid managementsystemen

NPR-ISO/TS 22004:2005 - Voedselveiligheid managementsystemen - Richtlijn voor de applicatie van ISO 22000:2005

NEN-EN-ISO 22005:2007 - Traceerbaarheid in de voedselketen - Algemene principes en basiseisen voor systeemontwikkeling en implementatie