Ministerie van Economische Zaken

Geen Three strikes out aanpak in Nederland

15 maart 2010 | nieuwsbericht

`De onderhandelingen over het ACTA verdrag tegen piraterij en namaak moeten transparanter en een `three-strikes-out aanpak' van downloaden is niet acceptabel voor Nederland.' Dat schrijven Minister Van der Hoeven (EZ) en Minister Hirsch Ballin aan de Tweede Kamer.

Bij ACTA draait het om onderhandelingen van de EU met o.a. VS, Japan en aantal andere landen over het tegengaan van namaak en piraterij. Namaak van bijvoorbeeld merkgoederen zorgt jaarlijks voor grote schade bij het bedrijfsleven. Zo worden tegenwoordig zelfs volledige schepen nagebouwd. Ook levert het soms gevaren op voor de volksgezondheid, bijvoorbeeld in het geval van namaakmedicijnen. Er leven echter veel zorgen bij burgers en bedrijven over wat er precies gebeurt bij die onderhandelingen.

In de brief schrijven de bewindslieden dat ACTA waarschijnlijk als een zogenaamd gemengd akkoord wordt aangemerkt. Dit betekent dat naast het Europees Parlement de lidstaten ook uitdrukkelijk bij de vaststelling en goedkeuring van dit verdrag betrokken worden. Daarnaast wordt door de Europese Commissies op 22 maart een grote bijeenkomst georganiseerd om consumenten en bedrijven beter te betrekken en te horen. Ook Nederland gaat hiertoe over. Verder wordt uit de brief duidelijk dat voor de Nederlandse Regering een zogenaamde 'three-strikes-out aanpak' bij downloaden niet acceptabel is. Hoe om te gaan met downloaden blijft de bevoegdheid van de lidstaten, aldus de bewindslieden.

Uit stemmingen deze week in het Europees Parlement (EP) werd duidelijk dat ook het EP meer openheid wil rondom ACTA en tegen een 'three strikes aanpak' is

Meer informatie:

* Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, woordvoerder, 070-3796464 of 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl

Meer informatie


* www.europarl.europa.eu - Verklaring europarlement
* Brief aan de Tweede Kamer - Acta-proces kamerstuk | 15 maart 2010 | PDF document, 72 Kb Link naar brief aan de Tweede Kamer - Acta - 15 maart 2010

Zie het origineel