Gemeente Utrecht

Catharijnebak definitief dicht

Vanaf maandagochtend 15 maart gaat de Catharijnebak definitief dicht voor (auto)verkeer. Uiteindelijk komt hier het water van de Catharijnesingel terug, zodat de binnenstad in de toekomst weer helemaal omsingeld is. De komende tijd wordt de betonnen bak gesloopt en opgevuld met zand. Zo ontstaat er genoeg ruimte om ook alle andere projecten rondom de Catharijnebak uit te voeren én de stad bereikbaar te houden.

Drie rijbanen zorgen er vanaf 15 maart voor dat het Stationsgebied bereikbaar blijft en er gewerkt kan worden. Twee hiervan lopen van Paardenveld langs Hoog Catharijne naar de Mariaplaats (noord-zuid) en één rijbaan gaat de andere kant op. Zowel de Catharijnebak, Rijnkade als Catharijnekade gaan er voor doorgaand autoverkeer helemaal uit. Ook het Catharijneviaduct bevindt zich straks binnen de bouwhekken zodat het verkeer hier niet meer kan oversteken.

Autoverkeer met bestemming Wijk C wordt via de Nieuwekade en de St. Jacobsstraat geleid. Alle woningen, bedrijven en parkeergarages aan de Catharijnebaan blijven ook na 15 maart bereikbaar. Voor fietsers, voetgangers en bussen verandert er niet zo veel. De hoofdroutes van en naar het station en de binnenstad blijven open. Wel vervallen de oversteek tussen het Smakkelaarsveld en de Lange Koestraat en de bushalte op de Catharijnekade.

Gildentraverse

Zodra de Catharijnebak dicht is, begint een sloopaannemer met het slopen en weghalen van de Gildentraverse. De traverse staat al los van de omliggende gebouwen en heeft al een tijd geen functie meer. Naar verwachting is de traverse binnen een week weg.