Bont voor Dieren


Protestwake tegen zeehondenjacht bij Canadese ambassade

Bont voor Dieren toont gruwelen zeehondenjacht

Amsterdam, 12 maart 2010 - Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren houdt maandagavond 15 maart een wake tegen de zeehondenjacht. Deze vindt plaats bij de Canadese ambassade in Den Haag. Over de hele wereld zijn die dag protestacties bij Canadese ambassades vanwege de Internationale Actiedag tegen de Zeehondenjacht. Met de wake vraagt Bont voor Dieren aandacht voor het vreselijke lot dat de zeehonden binnenkort weer treft. Over enkele weken begint namelijk de jacht op vele tienduizenden jonge zeehonden in Canada. Op een groot scherm toont Bont voor Dieren onthutsende filmbeelden van de zeehondenjacht. Duidelijk te zien is dat de jagers de weinige regels die er zijn met voeten treden. Er zijn 'zeehonden' bij de wake om de oproep voor een snel een einde aan deze wrede jacht kracht bij te zetten.

Bont voor Dieren voert al jaren actie tegen de commerciële zeehondenjacht. Deze zal eind maart weer van start gaan in Oost-Canada. De afgelopen jaren werden veelal honderdduizenden zeehonden per jachtseizoen doodgeknuppeld of doodgeschoten - maar soms zelfs levend gevild - voor een overbodig modeproduct als bont. Van de gedode zeehonden is 95% tussen de 12 dagen en 12 weken oud. Het bont van de jongste dieren is het meest in trek, vooral in landen als China en Rusland.

'Als waarnemer ben ik bij de jacht geweest. Het is schokkend om die overbekende beelden van de zeehondenjacht in het echt te zien. Op onze filmbeelden is goed te zien dat de jagers niet controleren of de zeehonden wel echt dood zijn voor ze de dieren gaan villen.', aldus Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren.

Nederland heeft sinds 2007 een import- en handelsverbod op zeehondenproducten. Dit jaar treedt een Europees importverbod op zeehondenbont in werking. Bont voor Dieren heeft samen met andere organisaties in Brussel intensief gelobbyd voor dit verbod. Verleden jaar leidde dreiging van een mogelijk Europees verbod op zeehondenbont er al toe dat de zeehondenjagers minder zeehonden dan gebruikelijk hebben doodgemaakt (namelijk 70.000 dieren in plaats van bijna 300.000). Bont voor Dieren wil met deze protestwake bijdragen aan de internationale druk op Canada om deze jacht helemaal te beëindigen.

Datum: maandag 15 maart 2010
Tijdstip: de wake start om 19.00 uur en duurt tot 19.30 uur Adres: Plein 1813 in Den Haag - tegenover de Canadese ambassade


----------
NIET TER PUBLICATIE -